Az egész film arra van felépítve, hogy Gary Oldman Oscart kapjon

2018.02.04. 12:25

A V-alakot formázó felmutatott mutató- és középső ujj a béke jelképe, pedig eredetileg a győzelem szimbóluma volt és Winston Churchilltől ered. Attól a Winston Churchilltől, akinek a megformálásáért Gary Oldman minden bizonnyal Oscar-díjat fog kapni, mert A legsötétebb óra egész egyszerűen Oscarra termett.

A második világháború kitörése után gyakorlatilag napok alatt omlott össze Nyugat-Európa. Az Adolf Hitler vezette náci Németország megállíthatatlanul tört előre, egymás után esett el Hollandia, Belgium, Dánia és Norvégia, Franciaország pedig az összeomlás szélén állt. Az Egyesült Királyság is tehetetlen volt, Hitler azonban végig bízott a különbékében, ugyanis volt Nagy-Britanniában egy ember, akitől rettegett: Winston Churchill.

Churchill szerepe és fontossága a második világháborúban megkérdőjelezhetetlen, nélküle vélhetően nem sikerült volna megállítani a náci Németországot. Nagyszerű szónok volt, zseniális stratéga és kiváló politikus, ráadásul irodalmi Nobel-díjat is kapott 1953-ban. Történelmi jelentősége miatt gyakorlatilag hetente jelenik meg róla valamilyen dokumentumfilm, így kifejezetten nehéz újat mondani róla. Azonban Churchillről, mint emberről nem sok kiemelkedő alkotás született, egészen eddig.

Churchill egy nyers, gunyoros, igen nehéz természetű ember volt, aki nem mellesleg erős dohányos volt és döntötte magába az alkoholt. Háborús időkben azonban pont ilyen államférfira volt szükség, ezért Neville Chamberlain lemondása után ő lett a kormánypárt és az ellenzék közös miniszterelnöke, és itt veszi fel a fonalat A legsötétebb óra.

Oscart ér

sotor

Index: 8,5/10

IMDb: 7,4/10

Metacritic: 75/100

Rotten Tomatoes: 85%

És miközben Oldman Churchilljét néztem, egy pillanatra nem jutott eszembe, hogy Gary Oldmant vagy bármelyik korábbi szerepét látnám, sőt az sem tudatosult bennem, hogy egy hollywoodi filmet nézek.  Egy öregembert láttam. Egy házsártos, nehéz természetű, dadogó, makogó, motyogó öregembert, aki bárkinek a nagyapja lehetett volna. Láttam, ahogy elakad a szava megdöbbenésében, ahogy kételyek gyötrik, ahogy elbizonytalanodik, ahogy meghatódik, ahogy elgyengül, ahogy erőt véve magán kiáll az emberek elé és élet-halálkérdésekről dönt. És elhittem neki, hogy így van. 

Amit Oldman csinált, az a színészet legmagasabb szintje, és nagyszerű lesz, hogy ezért a filmért kapja meg az Oscar-díjat. És nem azért, mert eddigi pályafutása miatt  is megérdemelné, hanemmert Gary Oldman tényleg élete egyik legjobb alakítását nyújtja. 

Ráadásul az egész film arra van felépítve, hogy a színész megkapja az Oscart. A film minden egyes eleme, minden egyes apró részlete annak van alárendelve, hogy Oldman minél többet kihozhasson magából és a szerepből. Történet gyakorlatilag nincs is, csak különböző távolinak és néha jelentéktelennek tűnő impulzusok, amikre a színész reagálhat, amiken keresztül kibonthatja a karakterét.  

A filmet ennek ellenére már 6 Oscar-díjra és 9 BAFTÁ-ra jelölték, miközben Oldman már elkezdte begyűjteni a díjait (SAG, Golden Globe). Pedig a vágás átlagos, a zene jó, a forgatókönyv pedig nem is nagyon kellett. Az egyetlen probléma mindössze az volt, hogy valamiért jó ötletnek gondolták hatalmas, faltól falig érő fehér betűkkel kiírni a képernyőre az aktuális dátumot, ami rém idegesítő volt. Ezt leszámítva A legsötétebb óra egy elképesztő filmélmény.

Ne maradjon le semmiről!  • Vennék
  • Hírek