Spielberg: A Netflix filmjeinek semmi keresnivalójuk az Oscaron

2018.03.23. 11:49

Hollywoodban nem nagyon szeretik a Netflixet, ez nyilvánvaló, bár eddig leginkább csak a mozik hőbörögtek, hogy milyen dolog már, hogy úgy akarják bemutatni a filmjeiket a filmszínházakban, hogy közben online is elérhető a hagyományos két hónapos mozis fór figyelmen kívül hagyásával. 

Most viszont a filmszakma egyik nagy öregje, maga Steven Spielberg szólt be az online videotékából streamingszolgáltatóvá, majd az egyik legnagyobb tartalomgyártóvá avanzsáló Netflixnek. Az ok prózai: Spielberg szerint az, ahogy a filmjeiket Oscar-kompatibilissé teszik, az a rendszer megcsúfolása. Az Oscar ugye a (mozi)filmek díja, és csak azok az alkotások jelölhetők, melyeket Los Angeles megye valamelyik mozijában legalább egy héten át vetítettek az adott év december 31. napja előtt. 

A Netflix tehát bemutatja a filmet valamelyik kis moziban, műsoron tartatja egy hétig, majd elküldi a nevezést, viszont moziban többé nem áll szándékukban levetíteni azt (vagy ha lenne is, a nagy hálózatok nem kérnek belőlük). Ez, mondja Spielberg, elég tisztességtelen.

A Netflix ezzel csak azt éri el, hogy egyre kevesebb független filmes akarja majd, hogy moziba kerüljön a filmje, nem fognak kínlódni a pénz összekaparásával, és elmenni a Sundance-re, hanem aláírnak a Netflixhez. Nem hiszem, hogy az ilyen kamupremieres filmeknek bármiféle keresnivalójuk is lenne az Oscar-díj közelében. Ha valaki a tévés formátum mellet dönt, egészségére, de akkor maradjon is meg annál, és menjen az Emmy-díjra, azt osztják a tévéfilmeknek.