Cuki film, csak kár, hogy sört finganak benne

023
2018.05.06. 08:32

A Szűzőrségre menet elmentem a Taxi 5. plakátja mellett, megnéztem a Johnny English 3. és a Mamma Mia 2. előzeteseit, és egyáltalán nem bántam, hogy láttam, ahogy John Cena kap egy sörbeöntést, valakit közeliben megmogyoróznak, és hogy egy csapat tini egy limuzin belsejében CGI-t okád (Tényleg, miért kell számítógéppel animálni a hányást? Olcsóbb megcsinálni VFX-ben, mint mindenkinek a szájába két kanál sárgaborsófőzeléket tömni? A ruhatisztításra ráment volna a költségvetés fele? Rejtély!), és azt sem bántam, hogy olyan magyar címet kapott Kay Cannon filmje, mintha a Hangyák a gatyában gonosz testvére lenne. Mert jó, és ha nem is az eredetiség csimborasszója, akkor is legalább van benne annyi ötlet, hogy felülemelkedjen önmagán. Vagy azon a jeleneten, amikor John Cena visszafingja a sört.


A Szűzörségnek a sok pici mellett egy igazán jó ötlete van: hogy egy alpári szexkomédia, ami egyszerre szól a tiniknek és a felnőtteknek. Szó szerint, a cselekménye két szálon halad, egyrészt ott van három fiatal lány, akik szeretnék elveszíteni a szüzességüket a szalagavatón, másrészt pedig ott van három szülő, akik meg szeretnék ezt többé-kevésbé megakadályozni. Úgyhogy megy az egyik csipet csapat istentelenül berúgni és bedrogozni, és megy mögöttük a másik pár lépéssel lemaradva, és a teljes idegösszeomlás szélén, hogy mi történhet a szeretett lányukkal. Akik pár fokkal többek, mint közhelyes karikatúrák: egyikőjük félig indiai focista, aki tényleg szeretne egyszer tisztességesen rottyon lenni, a másik pedig a Xena-fotosopolástól szeretne eljutni addig, hogy megcsókol egy másik lányt.

A szülőknek szintén megvan a maguk baja: egyikőjük egy egyedülálló anya (Leslie Mann), aki képtelen elfogadni, hogy a lánya szeretne egyetemre menni, a másik egy elvált tróger (Ike Barinholtz), aki alig van a gyereke életében, a harmadik meg John Cena. Tudjátok, ő az a pankrátor, akiből egy ideig akcióhőst akartak faragni, aztán rájött mindenki, hogy sokkal viccesebb jelenség annál. És a Szűzőrség tényleg a maximumot kipasszírozza ebből a figurából, aki úgy néz ki, mint egy repedésig felpumpált GI Joe, de közben megkönnyezi a Jégvarázst.

Blokkolnám

1465-szuzorseg.26130

Index: 7/10

IMDB: 6,7

Metacritic: 69

Rottentomatoes: 83%A Szűzőrség inkább szexkomédia akar lenni, mint felnövéstörténet, de legalább van annyi ambíciója, hogy ne hanyagolja el a komolyabb szálat sem. Sőt, általában azok a legjobbak, amikor elhagyják az egész gusztustalankodást, és a három szülő vagy a három gyerek szembenéz a saját életével. Hármuknak éppen most kezd el valami mocorogni, a másik háromnak meg ennek a mocorgásnak már vége is, és azzal, hogy a gyerekük elköltözik, már az életük is belelép abba a fázisba, ahol már nehéz ficánkolni. Igen, valahogy erről is szól a Szűzőrség, csak időt kell neki hagyni, és türelmesnek maradni végig.

Szerencsére ez nem olyan nehéz, a színészek mind kedvesek és szerethetők, a lányok pedig (akiknek még le sem írtam a nevét, pedig le kellene: Gideon Adlon, Kathryn Newton, és Geraldine Viswanathan) tele vannak személyiséggel, és élettel, a cselekmény is elég gördülékeny (és ami legjobb, megnyugtatóan lezár minden történetet). Kár, hogy a Szűzőrség néha enged a kísértésnek, és enged a gusztustalanságnak, ami nélkül simán működne. De a fingást/okádást bőven ellensúlyozza, hogy a Szűzőrség egy jó szándékú film, ami egy kicsit segíteni akar szülőkön és tiniken is egyszerre, nem gumikesztyűvel és vegyvédelmi ruhában foglalkozik a szexszel, és főleg, nem olcsó poénokra használja homoszexualitást, hanem tisztességes motivációként. Jó ezt látni akkor, amikor az idei legsikeresebb magyar vígjátékban a köcsögöket gyártják.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?