Lövöldözés, aztán egy nagy robbanás a Parlament közvetlen közelében

Szekeres Máté 04.22 Cobra 11 forgatás-59
2018.05.12. 11:22

Bevallom, nem sok filmforgatáson jártam életemben, de az a kép alakult ki bennem, hogy egy forgatás, egész pontosan egy filmforgatás bámulása a világ legunalmasabb elfoglaltságai közé tartozik. Nem indultam ezért túl nagy reményekkel a Cobra 11 német sorozat budapesti forgatására sem, de ami ott történt, az végül mindenre rácáfolt. 

Teljesen laikus filmforgatás-bámulóként arra készültem, hogy majd azt kell tízszer egymás után végignéznem, amint két ember kilép egy kapualjból, de mert az egyik szereplő arcára nem esik jól a fény, újra kell venni az 5 másodperces jelenetet, aztán azért kell megismételni, mert rosszul áll a gallérja valamelyiknek, aztán meg azért, mert az egyik kamerát inkább máshová tennék, ja, és aztán az egész úgyse kerül be a filmbe.

A kölni autópálya-rendőrség izgalmas kalandjait feldolgozó, több mint 20 éve futó német krimisorozat azonban nem a művészi beállításokról híres, hanem a tömény akcióról, autós üldözésekről, lövöldözésekről és látványos robbanásokról. 2016-ban például az egyik részhez levegőbe repítettek egy tartálykocsit, amihez 200 liter benzint és 6 kiló robbanóanyagot használtak fel, az eddig elkészült 364 részben pedig szerény számítások szerint 5900 autót törtek össze, köztük igencsak értékes kocsikat is. A sorozat epizódjai amúgy szinte mindig Németországban készülnek, a forgatásokhoz Köln mellett fel is építettek maguknak egy saját 2,3 kilométer hosszú autópálya-szakaszt, ahol háborítatlanul dolgozhat a stáb.

A németek tehát nem azért jöttek Budapestre, mert itt minden olcsóbb, hanem mert a Németországban ősszel adásba kerülő egyik epizód tényleg Budapesten játszódik majd. Erről a helyszínen körülbelül annyit árultak el, hogy a kölni rendőrség egykori nyomozónője (Katrin Hess) zűrös ügybe keveredik New Yorkban. Az FBI egy magyar származású milliomos örökösének elrablásával gyanúsítja meg. A nyomozónő Budapestre jön, hogy bizonyítsa ártatlanságát, és egykori kollégái, a Cobra 11 legendás rendőrpárosa segítségével felkutassa az elrabolt örököst.

Az itteni forgatáshoz csak a színészek és a szűkebb német stáb érkezett Budapestre, minden technikát, statisztát, díszletet, helyszínt, fegyvert, autót a nemzetközi filmgyártásban is jártas magyar Filmteam Kft. biztosított. A stáb egy kellemes áprilisi vasárnap délután a Néprajzi Múzeum auláját és a mellette lévő Alkotmány utcát foglalta le az első jelenetek forgatására. A lépcsőn felfelé sétálva rögtön fel is tűnt a bejárat mellett egy impozáns márványtábla, amire nem az volt kiírva, hogy Néprajzi Múzeum, hanem valamilyen bank neve volt olvasható rajta. Odaléptem, hogy közelebbről is megszemléljem a gránitszilárdságúnak tűnő anyagból készült táblát - persze műanyagból volt az egész.

Csak egy rövid interjúra volt idő a múzeum bankfiókká átalakított aulájában, gyorsan le is pisszegtek minket, mert kezdődött a forgatás. A jelenet szerint a banki alkalmazottak valamilyen kábító gáz hatására mindannyian az asztalukra roskadtak, majd gépfegyveres, légzőmaszkot viselő alakok léptek be, akik maguk előtt vezették a német nyomozónőt. Nem sokat tököltek ezzel a jelenettel, talán ha háromszor vették fel, és már mentünk is ki az utcára.

Innentől az egész kezdett olyanná válni, mintha nem is egy forgatáson, hanem a hollywoodi Universal Studios szórakoztató parkjában járnánk, ahol a mi elkápráztatásunkra játszanak filmforgatósdit a rendező, a színészek és a magyar pirotechnikusok. Az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán látszólag nem sok minden változott: egy újságosbódét állítottak fel, mellette egy magyar rendőrautó állt. Itt se kellett sokat várni a következő attrakcióra: azt vették fel, hogy valaki gépfegyverrel szétlő egy újságosbódét.

Tőlem balra ült a magyar pirotechnikus egy kapcsolótáblával, ami a bódéra szerelt patronokat vezérelte. Kamera indult, a pirotechnikus megnyomta a piros gombot, majd az újságosbódén láttuk a nem létező lövedékek becsapódását és a szétrepülő papírfecniket. Itt azonban akadt egy kis probléma: valami miatt nem tört be a műújságosbódé műüvege. Na vajon mi van ilyenkor? Hát semmi, újravették az egészet, és másodjára már rendesen betört az az üveg.

Jöhetett a követező jelenet. A rendőrautó mellé lefeküdt az aszfaltra egy magyar statiszta, akire a lelőtt magyar rendőr szerepét osztották, a két német főszereplő pedig a rendőrautó fedezékéből látványos lövöldözés rendezett. A helyzet annyira hitelesnek tűnt, hogy közben azon gondolkoztam: vajon ezen a békés, napfényes vasárnap délután, melyik turista vagy helyi lakos fog először sokkot kapni a lövéseket hallva, és mennyi idő alatt érnek a helyszínre a TEK kommandósai. A lövöldözős jelenetekhez az igaziakhoz megtévesztésig hasonlító airsoft fegyvereket használnak, amelyekben patronok adják a lövés hangját. Ennek is szigorú szabályai vannak: előre be kell jelenteni a rendőrségnek az egészet, és a környéken lakókat is tájékoztatni kell, hogy senki ne ijedjen meg, magyarázta az egyik stábtag. 

 

A jelenetek közötti rövid szünetekben lehetett beszélni a főszereplőkkel. A sorozatot a félig török származású, már Németországban született Erdogan Atalay viszi a hátán. Ő a sorozat 22 évvel ezelőtti indulása óta alakítja Semir Gerkhan nyomozót. Atalay igencsak vidám fickó benyomását keltette, aki láthatólag nagyon élvezi a munkáját. Nagyon dicsérte Budapestet, ahol az emberek láthatóan hozzászoktak már ahhoz, hogy lépten-nyomon filmforgatásba botlanak. Az pedig különösen tetszett neki, hogy itt a Parlament mellett is lehet lövöldözni, ezt ugyanis Berlinben a nagy terrorpara miatt aligha tehetnék meg. Amikor azt kérdeztem Atalaytól, hogy 22 év után nem unja-e el az ember a szerepet és a sok forgatást, ő nem is értette a kérdést: amíg a sorozat fut és van rá érdeklődés, ők nagy lelkesedéssel készítik az újabb és újabb részeket.

Atalay a fix pont, mellette viszont elég gyakran cserélődnek a partnerek. Nyolc színész fordult meg már a sorozatban társa, Paul Renner szerepében. 2016 óta Daniel Roesner a partnere, aki a sorozat indulásakor még csak 12 éves volt. A most 34 éves Roesner helyzete jól mutatja, hogy nem is olyan egyszerű a döntés egy színésznek, amikor felkérést kap egy egyébként 120 országba eladott, népszerű sorozatra. Ő ugyanis Los Angelesben kezdte el építeni a karrierjét, ott járt drámai és filmes iskolába, sok energiát ölt ebbe. 2016-ban ezért azt kellett mérlegelnie, hogy maradjon-e az Államokban, várjon-e nagy szerepekre, vagy térjen inkább vissza hazájába és vállalja a sok munkával és mellesleg nagy hírnévvel járó sorozatot. Roesner is nagyon dicsérte a magyar technikai stáb felkészültségét. Nem tűnt udvariaskodásnak, amikor azt mondta: Amerikában is megállnák a helyüket.

A vasárnap délutáni forgatás kezdete óta utalgattak jelentőségteljes arccal a stáb tagjai arra, hogy az igazi nagy jelenet a forgatási nap végén lesz, akkor jön ugyanis a nagy bumm. Nos, ez a bizonyos nagy bumm azt jelentette, hogy délután 6-kor az Alkotmány utcában konkrétan felrobbantottak egy kisteherautót. Kicsit bizonytalanul álltam körülbelül 30 méterre a kisteherautótól, vártam volna, hogy egy biztonsági őr hátrébb tessékeljen, de nem szólt rám senki. Túl kicsinek tűnt nekem ez a távolság ahhoz, hogy amikor az a bizonyos nagy bumm bekövetkezik, ne pörkölődjünk meg mindannyian. Legalább 10 kamerát állítottak fel különböző helyekre az utcában, majd three, two, one - hangzott a visszaszámlálás, és a kisteherautó tényleg felrobbant. Én ebből mindössze a két emelet magasra felcsapó lángoszlop hőjét éreztem egy kicsit az arcomon, senki nem szenvedett háborús sérülést repeszektől, mindenki vidáman túlélte a forgatást.

A látványos robbanás is kivétel nélkül magyar szakemberek munkájának volt köszönhető. "Ezt inkább lánglobbantásnak, mint robbantásnak lehetne nevezni" - mondta a jelenet után Korda Endre, a komolyabb külföldi produkciókban (München, Underworld) is dolgozó SFX Hungary Kft. vezetője. Ilyenkor nagyobb mennyiségű üzemanyagot gyújtanak be, az adja a több méter magas lángoszlopot. A kisteherautóról felrepülő palackok habszivacsból vannak, amiket légágyúval repítenek a levegőbe, a robbanás hangja pedig később kerül a filmre. Rengeteg előzetes számítást és tesztelést igényel, hogy egy ilyen viszonylag szűk utcában még egy "lánglobbantás" se pörkölje meg a fákat vagy a házakat, és senki ne sérüljön meg, de mint Korda Endre elmondta, baleset egész eddigi 25 éves pályafutásuk alatt nem történt.

A most készülő epizódot ősszel mutatják be Németországban, a magyar nézőkhöz pedig várhatóan jövőre jut el. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?