Lövöldözés, aztán egy nagy robbanás a Parlament közvetlen közelében

Szekeres Máté 04.22 Cobra 11 forgatás-59
2018.05.12. 11:22

Bevallom, nem sok filmforgatáson jártam életemben, de az a kép alakult ki bennem, hogy egy forgatás, egész pontosan egy filmforgatás bámulása a világ legunalmasabb elfoglaltságai közé tartozik. Nem indultam ezért túl nagy reményekkel a Cobra 11 német sorozat budapesti forgatására sem, de ami ott történt, az végül mindenre rácáfolt. 

Teljesen laikus filmforgatás-bámulóként arra készültem, hogy majd azt kell tízszer egymás után végignéznem, amint két ember kilép egy kapualjból, de mert az egyik szereplő arcára nem esik jól a fény, újra kell venni az 5 másodperces jelenetet, aztán azért kell megismételni, mert rosszul áll a gallérja valamelyiknek, aztán meg azért, mert az egyik kamerát inkább máshová tennék, ja, és aztán az egész úgyse kerül be a filmbe.

A kölni autópálya-rendőrség izgalmas kalandjait feldolgozó, több mint 20 éve futó német krimisorozat azonban nem a művészi beállításokról híres, hanem a tömény akcióról, autós üldözésekről, lövöldözésekről és látványos robbanásokról. 2016-ban például az egyik részhez levegőbe repítettek egy tartálykocsit, amihez 200 liter benzint és 6 kiló robbanóanyagot használtak fel, az eddig elkészült 364 részben pedig szerény számítások szerint 5900 autót törtek össze, köztük igencsak értékes kocsikat is. A sorozat epizódjai amúgy szinte mindig Németországban készülnek, a forgatásokhoz Köln mellett fel is építettek maguknak egy saját 2,3 kilométer hosszú autópálya-szakaszt, ahol háborítatlanul dolgozhat a stáb.

A németek tehát nem azért jöttek Budapestre, mert itt minden olcsóbb, hanem mert a Németországban ősszel adásba kerülő egyik epizód tényleg Budapesten játszódik majd. Erről a helyszínen körülbelül annyit árultak el, hogy a kölni rendőrség egykori nyomozónője (Katrin Hess) zűrös ügybe keveredik New Yorkban. Az FBI egy magyar származású milliomos örökösének elrablásával gyanúsítja meg. A nyomozónő Budapestre jön, hogy bizonyítsa ártatlanságát, és egykori kollégái, a Cobra 11 legendás rendőrpárosa segítségével felkutassa az elrabolt örököst.

Az itteni forgatáshoz csak a színészek és a szűkebb német stáb érkezett Budapestre, minden technikát, statisztát, díszletet, helyszínt, fegyvert, autót a nemzetközi filmgyártásban is jártas magyar Filmteam Kft. biztosított. A stáb egy kellemes áprilisi vasárnap délután a Néprajzi Múzeum auláját és a mellette lévő Alkotmány utcát foglalta le az első jelenetek forgatására. A lépcsőn felfelé sétálva rögtön fel is tűnt a bejárat mellett egy impozáns márványtábla, amire nem az volt kiírva, hogy Néprajzi Múzeum, hanem valamilyen bank neve volt olvasható rajta. Odaléptem, hogy közelebbről is megszemléljem a gránitszilárdságúnak tűnő anyagból készült táblát - persze műanyagból volt az egész.

Csak egy rövid interjúra volt idő a múzeum bankfiókká átalakított aulájában, gyorsan le is pisszegtek minket, mert kezdődött a forgatás. A jelenet szerint a banki alkalmazottak valamilyen kábító gáz hatására mindannyian az asztalukra roskadtak, majd gépfegyveres, légzőmaszkot viselő alakok léptek be, akik maguk előtt vezették a német nyomozónőt. Nem sokat tököltek ezzel a jelenettel, talán ha háromszor vették fel, és már mentünk is ki az utcára.

Innentől az egész kezdett olyanná válni, mintha nem is egy forgatáson, hanem a hollywoodi Universal Studios szórakoztató parkjában járnánk, ahol a mi elkápráztatásunkra játszanak filmforgatósdit a rendező, a színészek és a magyar pirotechnikusok. Az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán látszólag nem sok minden változott: egy újságosbódét állítottak fel, mellette egy magyar rendőrautó állt. Itt se kellett sokat várni a következő attrakcióra: azt vették fel, hogy valaki gépfegyverrel szétlő egy újságosbódét.

Tőlem balra ült a magyar pirotechnikus egy kapcsolótáblával, ami a bódéra szerelt patronokat vezérelte. Kamera indult, a pirotechnikus megnyomta a piros gombot, majd az újságosbódén láttuk a nem létező lövedékek becsapódását és a szétrepülő papírfecniket. Itt azonban akadt egy kis probléma: valami miatt nem tört be a műújságosbódé műüvege. Na vajon mi van ilyenkor? Hát semmi, újravették az egészet, és másodjára már rendesen betört az az üveg.

Jöhetett a követező jelenet. A rendőrautó mellé lefeküdt az aszfaltra egy magyar statiszta, akire a lelőtt magyar rendőr szerepét osztották, a két német főszereplő pedig a rendőrautó fedezékéből látványos lövöldözés rendezett. A helyzet annyira hitelesnek tűnt, hogy közben azon gondolkoztam: vajon ezen a békés, napfényes vasárnap délután, melyik turista vagy helyi lakos fog először sokkot kapni a lövéseket hallva, és mennyi idő alatt érnek a helyszínre a TEK kommandósai. A lövöldözős jelenetekhez az igaziakhoz megtévesztésig hasonlító airsoft fegyvereket használnak, amelyekben patronok adják a lövés hangját. Ennek is szigorú szabályai vannak: előre be kell jelenteni a rendőrségnek az egészet, és a környéken lakókat is tájékoztatni kell, hogy senki ne ijedjen meg, magyarázta az egyik stábtag. 

 

A jelenetek közötti rövid szünetekben lehetett beszélni a főszereplőkkel. A sorozatot a félig török származású, már Németországban született Erdogan Atalay viszi a hátán. Ő a sorozat 22 évvel ezelőtti indulása óta alakítja Semir Gerkhan nyomozót. Atalay igencsak vidám fickó benyomását keltette, aki láthatólag nagyon élvezi a munkáját. Nagyon dicsérte Budapestet, ahol az emberek láthatóan hozzászoktak már ahhoz, hogy lépten-nyomon filmforgatásba botlanak. Az pedig különösen tetszett neki, hogy itt a Parlament mellett is lehet lövöldözni, ezt ugyanis Berlinben a nagy terrorpara miatt aligha tehetnék meg. Amikor azt kérdeztem Atalaytól, hogy 22 év után nem unja-e el az ember a szerepet és a sok forgatást, ő nem is értette a kérdést: amíg a sorozat fut és van rá érdeklődés, ők nagy lelkesedéssel készítik az újabb és újabb részeket.

Atalay a fix pont, mellette viszont elég gyakran cserélődnek a partnerek. Nyolc színész fordult meg már a sorozatban társa, Paul Renner szerepében. 2016 óta Daniel Roesner a partnere, aki a sorozat indulásakor még csak 12 éves volt. A most 34 éves Roesner helyzete jól mutatja, hogy nem is olyan egyszerű a döntés egy színésznek, amikor felkérést kap egy egyébként 120 országba eladott, népszerű sorozatra. Ő ugyanis Los Angelesben kezdte el építeni a karrierjét, ott járt drámai és filmes iskolába, sok energiát ölt ebbe. 2016-ban ezért azt kellett mérlegelnie, hogy maradjon-e az Államokban, várjon-e nagy szerepekre, vagy térjen inkább vissza hazájába és vállalja a sok munkával és mellesleg nagy hírnévvel járó sorozatot. Roesner is nagyon dicsérte a magyar technikai stáb felkészültségét. Nem tűnt udvariaskodásnak, amikor azt mondta: Amerikában is megállnák a helyüket.

A vasárnap délutáni forgatás kezdete óta utalgattak jelentőségteljes arccal a stáb tagjai arra, hogy az igazi nagy jelenet a forgatási nap végén lesz, akkor jön ugyanis a nagy bumm. Nos, ez a bizonyos nagy bumm azt jelentette, hogy délután 6-kor az Alkotmány utcában konkrétan felrobbantottak egy kisteherautót. Kicsit bizonytalanul álltam körülbelül 30 méterre a kisteherautótól, vártam volna, hogy egy biztonsági őr hátrébb tessékeljen, de nem szólt rám senki. Túl kicsinek tűnt nekem ez a távolság ahhoz, hogy amikor az a bizonyos nagy bumm bekövetkezik, ne pörkölődjünk meg mindannyian. Legalább 10 kamerát állítottak fel különböző helyekre az utcában, majd three, two, one - hangzott a visszaszámlálás, és a kisteherautó tényleg felrobbant. Én ebből mindössze a két emelet magasra felcsapó lángoszlop hőjét éreztem egy kicsit az arcomon, senki nem szenvedett háborús sérülést repeszektől, mindenki vidáman túlélte a forgatást.

A látványos robbanás is kivétel nélkül magyar szakemberek munkájának volt köszönhető. "Ezt inkább lánglobbantásnak, mint robbantásnak lehetne nevezni" - mondta a jelenet után Korda Endre, a komolyabb külföldi produkciókban (München, Underworld) is dolgozó SFX Hungary Kft. vezetője. Ilyenkor nagyobb mennyiségű üzemanyagot gyújtanak be, az adja a több méter magas lángoszlopot. A kisteherautóról felrepülő palackok habszivacsból vannak, amiket légágyúval repítenek a levegőbe, a robbanás hangja pedig később kerül a filmre. Rengeteg előzetes számítást és tesztelést igényel, hogy egy ilyen viszonylag szűk utcában még egy "lánglobbantás" se pörkölje meg a fákat vagy a házakat, és senki ne sérüljön meg, de mint Korda Endre elmondta, baleset egész eddigi 25 éves pályafutásuk alatt nem történt.

A most készülő epizódot ősszel mutatják be Németországban, a magyar nézőkhöz pedig várhatóan jövőre jut el.