Négy magyar film is lesz a sanghaji filmfesztiválon

2018.06.15. 11:53

Szombaton kezdődik Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvénye, a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. Az A-kategóriás eseményre négy magyar mozifilm kapott meghívást, ráadásul  Enyedi Ildikó az Arany Serleget odaítélő zsűri tagja lesz.

Van hagyománya a filmfesztiválnak, az idei a 21. a sorban. Tíz nap alatt mintegy 500 filmet mutatnak majd be a fesztiválnak helyt adó hatalmas város 45 (!) mozijában. És nem is úgy kellett lasszóval összefogdosni a jelentkezőket, 3500 film közül válogatták ki az 500 indulót, köztük a magyar filmeket:

  • Először a sanghaji fesztiválon láthatja a külföldi közönség Sándor Pál Vándorszínészek című filmjét. A 19. században játszódó, és igazi sztárszereposztással, Martinovics Dorina, Mohai Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila, Nagy-Kálózy Esztert, Gáspár Sándor, Hegedűs D. Géza és Rudolf Péter szereplésével készült road movie egy maroknyi csepűrágó története. 
  • Gárdos Éva rendező személyesen mutatja be a sanghaji közönségnek a Budapest noir-t. Kondor Vilmos kiemelkedő sikerű regényének filmfeldolgozása Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka főszereplésével készült. 
  • Vranik Roland Az állampolgár című, számos rangos fesztiváldíjjal méltatott filmjét is bemutatják Sanghajban. A megrázó szerelmi történet amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.
  • Mundruczó Kornél legutóbbi filmje, a tavalyi cannes-i fesztivál versenyprogramjában bemutatott Jupiter holdja is műsoron lesz Sanghajban. A fesztiválokon és moziforgalmazásban egyaránt világszerte vetített film egy különös barátság történetén keresztül szól a hitről, a megváltásról és a csoda lehetőségéről.