Tarr Béla is dönthet majd Oscar-díjakról

2018.06.25. 21:37

A Hollywood Reporter magyar idő szerint hétfőn este nyolckor közzétette, hogy az amerikai filmakadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS) kiket hív meg idén a soraiba. Az AMPAS közleménye nyomán a lap által közölt lista tagjai persze nem tekinthetők még az akadémia tagjának, amíg hivatalosan el nem fogadják az invitációt.

Miután az Oscar-díjak sorsát is eldöntő szervezetet az elmúlt években sok vád érte, hogy nem fordítanak elég figyelmet a nőkre és a nem fehérekre, érezhető, hogy az idei meghívottlista részben annak demonstrálása, hogy de, bizony, fordítunk. A meghívottak 49 százaléka nő, és ha mind elfogadják a tagságot, azzal 31 százalékra emelik a nők arányát az akadémiában. 38 százalék a nem fehér meghívottak hányada, ha ők mind csatlakoznak, 16 százalékra ugrik a színesbőrűek aránya a szervezetben. 2016 elején 6241 szavazó tagja volt az AMPAS-nak, 92 százalékuk fehér és 75 százalékuk férfi. Az akadémia akkori elnöke, Cheryl Boone Isaacs a kritikák hatására akkor megesküdött, hogy 2020-ra megduplázza a nők és a nem fehérek számát a szervezetben.

Idén rekordszámú, egészen pontosan 928 meghívót küldött ki az akadémia, ami jóval több, mint a tavalyi (774), a tavalyelőtti (683) vagy akár a 2015-ös (322). A legfiatalabb idei meghívott a 14 éves Quvenzhane Wallis, aki 2012-ben A messzi dél vadjai című film főszerepéért volt Oscar-jelölt, a legidősebb a 86 éves Sofia Gubaidulina zeneszerző, aki többek közt az Egy szent szarvas meggyilkolása zenéjét komponálta. Az új tagjelöltek közül 17-en Oscar-nyertesek és 92-en Oscar-jelöltek, és az idei díjátatón is láthattuk néhányukat izgulni. Például a Szólíts a neveden egyik főszereplőjét, Timothy Chalamet-t, a Tűnj el! férfi főhősét, Daniel Kaluuyát vagy a Rögtönzött szerelem forgatókönyvíróit, Emily V. Gordont és Kuman Nanjianit.

Nekünk persze az a legérdekesebb, hogy két magyar is van a meghívottak között. Tarr Béla, aki íróként és rendezőként is kiérdemelte a tagságot, és olyan filmek viselik a keze nyomát, mint A torinói ló, a Werckmeister-harmóniák, a Sátántangó vagy a Kárhozat. A másik Herbai Máté, aki egyebek közt a Testről és lélekről és A nyomozó operatőre volt.

A teljes listát itt lehet böngészni.