Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava forgatókönyvírója

Screen Shot 2018-07-20 at 16.58.10.png
2018.07.20. 19:25

Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója, Hasimoto csütörtökön hunyt el tüdőgyulladásban tokiói otthonában - adta hírül a japán NHK tévécsatornára hivatkozva az MTI.

A japán filmes több mint 70 forgatókönyv munkálataiban működött közre, nevéhez fűződik a japán filmművészet két legendás alkotása, A vihar kapujában (1950) és A hét szamuráj (1954) is, mindkettő Kuroszava rendezése.

Az 1918-ban született Hasimoto első filmes munkája A vihar kapujában című filmdráma volt, mely a 12. század polgárháborúk sújtotta Kyotójában játszódik, a főszereplők egy gyilkosságot mesélnek el más-más nézőpontból. A filmek közül, amelyek forgatókönyvén dolgozott, soknak készült később amerikai változata, A hét szamuráj alapján született A hét mesterlövész 1960-ban, két éve újabb remake-je is a mozikba került. Az 1958-ban bemutatott Rejtett erőd George Lucas szerint "nagy hatással volt" a Star Wars első, eredeti darabjára. Hasimoto maga is rendezett három filmet, forgatókönyvíróként pedig a kilencvenes éveiben bekövetkezett agyvérzéséig dolgozott.

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport