Weinsteint támogató pólóban ment filmpremierre egy rendező Velencében

2018.09.03. 10:18

Luciano Silighini Garagnani neve nem biztos, hogy a hazai mozirajongók 0,24 százalékánál többnek jelent valamit, de ismertsége Olaszországban sem sokkal nagyobb, hiszen leginkább tévésorozatok epizódjait rendezte, és inkább szereposztó rendezőként ismeri a szakma is. Aztán eljött a Velencei Filmfesztivál vasárnap estéje, és a Suspiria című horror premierje, amire Garagnani egy ilyen pólóban érkezett:

A felirat: Weinstein ártatlan.

Egyelőre a szaksajtó sem tudja eldönteni, hogy Garagnani komolyan gondolta-e a dolgot, vagy csak egy pr-fogásról van szó, hiszen mindkét verzió mellett szól érv:

A rendező konzervatív elveit lépten-nyomon hangoztatja, aktív támogatója volt Berlusconinak és adott pénzt Trump kampányára is,

de

jelenleg éppen Berlusconi megjelenés előtt álló biográfiáját, a One of Us-t viszi filmre, ami az egykori olasz miniszterelnököt igyekszik majd kimosdatni az őt ért vádak alól, és aminek nagyon kell a nyilvánosság.

A filmben Berlusconit az a Paolo Riva nevű színész alakítja majd, aki a vörös szőnyegen láthatóan kiválóan mulatott a rendező pólóján, amivel ugye nem kell ragozni, hogy mi a proléma: a 66 éves egykori filmmogul éppen bántalmazás, testi sértés, kényszerítés, nemi erőszak és zaklatás vádjaival áll bíróság előtt New Yorkban, majd megy át Los Angelesbe és Londonba, ahol hasonló vádakkal szembesítik. Ha elítélik, életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat egyébként.

Olaszországban a #MeToo mozgalom fogadtatása elég vegyes volt, a Velencei Filmfesztivált pedig elég régóta éri az a vád, hogy nem tesznek semmit a női egyenjogúság érdekében - idén a versenyfilmek között csak egy olyan szerepel, amit nő rendezett, hogy ne menjünk messzebbre. Az, hogy a biztonsági személyzet nem vezette ki a rendezőt a premierről, úgy kellett a fesztivál rendezőinek, mint üveges tótnak a hanyatt esés, úgy meg pláne, hogy a Cannes-i Filmfesztivállal ellentétben a női egyenjogúságért felszólaló filmipari aktivistákat Velencében nem engedték felvonulni a vörös szőnyegen.

A fesztivál zsűrielnöke, Guillermo del Toro a nyitó sajtókonferencián azt mondta, hogy a Weinstein-botrány az nem is botrány, hanem egy olyan valós probléma, amivel a társadalomnak világszerte szembe kell néznie.