Huszonhét év után nyert újra diák-Oscart egy magyar film

2018.09.12. 23:44 Módosítva: 2018.09.13. 00:00

Az Ostrom című filmmel bekerült a diák-Oscarként emlegetett Student Academy Awards három díjazottja közé a Szürke senkiket jegyző Kovács István, így a film akár az Oscar-díjért is versenybe szállhat majd, írja a filmalap.

Kovács István
Kovács István

Az alkotás a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában került be az első háromba, de az, hogy arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyert, csak október 11-én derül majd ki, akkor lesz ugyanis a díjátadó Los Angelesben.

Az ugyanakkor már biztos, hogy az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően a filmet benevezhetik a legjobb rövidfilm kategóriába, így

akár az Oscar-díjért is versenybe szállhat majd, ha bekerül a jelöltek közé az akadémiai tagok szavazatai alapján.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani – áll a szinopszisban, a film egy részletét pedig már meg is lehet nézni.

OSTROM (A Siege) - filmrészlet (excerpt) from SZFE Budapest on Vimeo.

A főbb szerepeket többségében bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben. Az Ostrom nemzetközi premierjét a nemrég lezajlott Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, itthon pedig az áprilisi Friss Húson debütált a film, ahol különdíjat is kapott. Ennek apropóján írtunk róla mi is a rövidfilmfesztivált beharangozó cikkünkben.

A részben a filmalap támogatásával készült Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A rendező korábban ugyanitt Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező alapképzésén tanult, már akkori diplomamunkájával, a Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig az első világháborús Szürke senkiket készítette el.

A diák-Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett. Ezek közül hét kategóriában összesen 39 film versenyzik a díjakért. Az elmúlt két évben az SZFE végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben. A nemzetközi filmes egyetemek közül egyedül a Baden-württembergi Filmakadémia ért el hasonló eredményt: tőlük az elmúlt két évben és idén is érkezett jelölt film.

Magyar film egyébként utoljára 27 éve nyert diák-Oscart, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című filmje kapta meg az elismerést.