Huszonhét év után nyert újra diák-Oscart egy magyar film

2018.09.12. 23:44 Módosítva: 2018-09-13 00:00:29

Az Ostrom című filmmel bekerült a diák-Oscarként emlegetett Student Academy Awards három díjazottja közé a Szürke senkiket jegyző Kovács István, így a film akár az Oscar-díjért is versenybe szállhat majd, írja a filmalap.

Kovács István
Kovács István

Az alkotás a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában került be az első háromba, de az, hogy arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyert, csak október 11-én derül majd ki, akkor lesz ugyanis a díjátadó Los Angelesben.

Az ugyanakkor már biztos, hogy az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően a filmet benevezhetik a legjobb rövidfilm kategóriába, így

akár az Oscar-díjért is versenybe szállhat majd, ha bekerül a jelöltek közé az akadémiai tagok szavazatai alapján.

A 23 perces Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani – áll a szinopszisban, a film egy részletét pedig már meg is lehet nézni.

OSTROM (A Siege) - filmrészlet (excerpt) from SZFE Budapest on Vimeo.

A főbb szerepeket többségében bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben. Az Ostrom nemzetközi premierjét a nemrég lezajlott Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották, itthon pedig az áprilisi Friss Húson debütált a film, ahol különdíjat is kapott. Ennek apropóján írtunk róla mi is a rövidfilmfesztivált beharangozó cikkünkben.

A részben a filmalap támogatásával készült Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A rendező korábban ugyanitt Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező alapképzésén tanult, már akkori diplomamunkájával, a Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig az első világháborús Szürke senkiket készítette el.

A diák-Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett. Ezek közül hét kategóriában összesen 39 film versenyzik a díjakért. Az elmúlt két évben az SZFE végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben. A nemzetközi filmes egyetemek közül egyedül a Baden-württembergi Filmakadémia ért el hasonló eredményt: tőlük az elmúlt két évben és idén is érkezett jelölt film.

Magyar film egyébként utoljára 27 éve nyert diák-Oscart, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című filmje kapta meg az elismerést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?