Évtizedek óta nem látott siker a gyerekmolesztáló papokról szóló lengyel film

11179 copy 1 kler nyito
2018.10.17. 11:31

Évtizedek óta nem startolt ilyen nagy sikerrel film a lengyel mozikban, mint a múlt hónapban bemutatott Kler című dráma, amely élesen bírálja a katolikus egyházat: az első két hétben több mint hárommillióan látták – írja az MTI.

Wojciech Smarzowski filmjének fikciós főszereplői három katolikus pap, akik vodkát isznak és gúnyolódnak az egyházon, egyikük pedig szexuálisan bántalmaz egy árva vak fiút. A produkció több díjat is elnyert a gdyniai Lengyel Játékfilmfesztiválon.

A produkció forgalmazója, a Kino Swiat közleménye szerint az alkotást az első három napon 935 ezer néző látta. Ez volt az elmúlt évtizedek legnagyobb sikerű filmpremierje a lengyel filmtörténetben.

Smarzowski szerint filmje az olyan kellemetlen és gyakran elhallgatott témákra hívja fel a figyelmet, mint az egyházi visszaélések és szexuális erőszak. A lengyel egyháznak végre felelősséget kellene vállalnia – hangoztatta a rendező a sajtóban.

A film szenvedélyes vitát nyitott az egyház hatásáról Lengyelországban, ahol a lakosság túlnyomó többsége katolikus. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt számos vezető tagja bírálta a filmet. A közszolgálati televízió hírműsora pedig „a katolikus egyház elleni újabb, durva és hazug támadásnak” nevezte.

A 38 millió lakosú Lengyelországban visszaesett a templomba járók száma, és a klérus tekintélye is csökkent, de az ország továbbra is a kontinens legvallásosabbjai közé tartozik, lakosságának több mint 90 százaléka katolikus.

Ne maradjon le semmiről!