Lady Gaga lehet (lesz) a 14. nő, aki betétdal-Oscart nyer

2018.11.07. 13:53

A Csillag születik legújabb feldolgozásának sikeréhez a valóban jó film, Bradley Cooper és Lady Gaga játéka mellett a filmzene is vaskosan hozzájárult (90 milliós megtekinés a YouTube-on), sőt, megkockáztatom, hogy ha a Shallow című nótát nem kezdik el először csak félperces részlettel, majd egy percben, végül teljes verziójában a neten tolni, az látványosan befolyásolta volna a nézőszámot, és nem pozitív irányba. A dal a jövő februári Oscar-gála nagy esélyese a betétdal kategóriában.

Gaga egyébként kaphat még egy jelölést (és akár díjat is) a legjobb női főszereplők között, bár ahogy azt a The Gold Derby, a díjátadók kimenetelével foglalkozó szaklap írja, Glenn Close (The Wife) és Olivia Colman (The Favourite) elég nagy falat lenne neki. A legjobb betétdalért járó szobrot viszont 99%, hogy ő fogja kapni, és ha így lesz, ő lesz mindössze a 14. nő, akit ebben a kategóriában 1934 óta díjaztak.

Az első Dorothy Fields volt a The Way You Look Tonight című dalért 1936-ban, de a másodikra 32 évet kellett várni, Marilyn Bergman a The Windmills of Your Mind-ért nyert, amit az 1968-as Thomas Crown ügy című sikkes krimihez írt. Ő egyébként az Ilyenek voltunk címadó szerzeményéért 1973-ban is kapott egy szobrot.

A eddigi díjak mind az előadóknak szóltak, az első dalszerzői Oscart Barbra Streisand kapta 1976-ban, az előző Csillag születik-film Evergreen című betétdaláért.  A legutóbbi két női Oscar ebben a kategóriában Adele Skyfallja (2012) és Kristen Anderson-Lopez Let It Go című szerezeménye (2013) volt. A jelöltek kilétét január 22-én tudjuk meg.

(via)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?