Scarlett Johansson: Az internet a sötétség féregjárata

2019.01.03. 13:09

Az internet a sötétség hatalmas féregjárata, ami felzabálja saját magát

- nyilatkozta Scarlett Johansson a deepfake terjedésével kapcsolatban. A színésznőt azért kérdezték meg a témáról, mert maga is többször volt áldozata hasonló csalásoknak. Egyike volt azoknak az ismert nőknek, akinek 2011-ben feltörték a fiókjait, és közzétették a meztelen képeiket az interneten. Azokat a fotókat is, amiket Johansson magáról készített és az akkori férjének, Ryan Reynoldsnak szánt. A tettes, Christopher Chaney tíz év börtönt kapott, de ezzel persze nem értek véget a Johanssonnal kapcsolatos visszaélések. 2016-ban például olyan robotot készítettek, ami a megszólalásig hasonlított a színésznőre.

Ahogy elkezdtek terjedni a deepfake videók, természetesen Johansson is azok közé került, akinek a legtöbbször élnek vissza az arcával. Hamis pornóvideók készülnek róla, amiken a pornószínésznők testére az ő arcát tették. (A hamis celebpornók terjedéséről, a deepfake jelenségről ebben a cikkben írtunk részletesebben.)

 Johansson elmondta, hogy úgy érzi, hogy semmilyen eszköz nincs arra, hogy megakadályozzák, hogy valaki a rátegye a fotóját egy másik ember testére, és valódinak mutassa be a végeredményt. Szerinte megvédeni magát az ilyenektől gyakorlatilag lehetetlen.

Azt is elmondta, hogy azért nem rázza meg mélyebben, hogy deepfake pornóhoz használják a képeit, mert az emberek tisztában vannak vele, hogy nem ő szerepel ezekben a filmekben. Ennek ellenére persze lealacsonyítónak tartja a dolgot. 

Ne maradjon le semmiről!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport