Hivatalosan is Will Ferrell Sherlock-filmje volt a legrosszabb film tavaly

2019.02.23. 12:36 Módosítva: 2019.02.23. 12:36

Tarolt az új Sherlock-vígjáték és Donald Trump amerikai elnök az Oscar-díjak ellenpontjának számító Arany Málna kiosztásán szombaton - írja az MTI. Hat jelölésből négyet kapott meg a Will Ferrell-lel és John C. Reilly-val forgatott Holmes és Watson, amelyet John Wilson, a díj alapítója a brit klasszikus krimi "megfejthetetlen paródiájának" nevezett. A vígjáték

  • a legrosszabb film
  • és a legrosszabb remake kategóriában is "nyert",
  • Reilly a legrosszabb mellékszereplőnek, 
  • Etan Cohen pedig a legrosszabb rendezőnek járó Arany Málnát kapta meg.

A film amúgy mindenki szerint elviselhetetlenül pocsék volt, kollégánk, Klág Dávid például ezt írta róla kritikájában:

A Holmes és Watson annyiban film, hogy jegyet vettem rá egy moziba. Ennek a követelménynek megfelel, egy négyszögletű képernyőn lehet nézni, emberi lények közreműködésével készült, de ezek az emberi lények általában minden ötlet legelső, vázlatos változatával megelégedtek, valószínűleg hátba veregették egymást utána, aztán nekiálltak le is forgatni. 

Másokat is díjaztak ám az Arany Málnán: Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke két jelölést kapott, mindkettőben el is nyerte a legrosszabb színésznek járó díjat. Saját magát alakította Dinesh D'Souza filmjében, a Death of a Nationban, valamint Michael Moore művében, a Fahrenheit 11/9-ban. Trump 1989-ben már kapott citromdíjat, akkor a Szellemképtelenség című krimivígjátékban tűnt fel.

Trump tanácsadója, Kellyanne Conway, aki a first ladyvel együtt szintén szerepel a Fahrenheit 11/9-ben, a legrosszabb női mellékszereplő díját kapta. 

Melissa McCarthy a hétvégén két díj miatt is izgulhatott: a Haláli bábjáték című vígjátékban nyújtott teljesítményével végül kiérdemelte a legrosszabb színésznőnek járó díjat, míg a Megbocsátasz valaha? című filmdrámában nyújtott alakításáért Oscarra jelölték. 

Megúszta az újabb szégyent John Travolta maffiafilmje, a Gotti. A John Gotti New York-i maffiafőnökről szóló filmre tavaly nyáron mindössze 4,3 millió dollár (1,2 milliárd forint) értékben váltottak jegyet a nézők, és jelölést kapott a legrosszabb film, forgatókönyv, színész, sőt Travolta és felesége, Kelly Preston játéka miatt a legrosszabb páros Arany Málnájára is. Végül sikerült citromdíj nélkül megúsznia a szavazást.

Az Arany Málna-díjat 1980-ban alapították azzal a céllal, hogy az előző év legrosszabb filmjeit és alakításait "jutalmazzák". A díj jelöltjeit és győzteseit online szavazással állapítják meg. Az Arany Málna-díjat odaítélő rajongói közönségnek mintegy ezer tagja van 24 országból. A tagok online regisztrálnak, és 40 dolláros (11 ezer forint) tagsági díjat fizetnek. A győztesek aranyfestékkel lefújt málnaszemet ábrázoló szobrot kapnak az évente megrendezett ceremónián, amelyet mindig az Oscar-gála előestéjére időzítenek, de ezt a trófeát általában nem szokás átvenni.