Annyira felháborodott az Oscaron a rendező, hogy ott akarta hagyni a gálát

2019.02.25. 09:10

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Zöld könyv nyerte a legjobb filmnek járó Oscart, ezzel elcsenve a díjat többek között a Csuklyások elől. Az AP tudósítása szerint a Csuklyásokat rendező Spike Lee annyira rosszul viselte a döntést, hogy majdnem kiviharzott a gáláról.

A riport szerint Lee jól láthatóan mérges volt a Zöld könyv győzelme miatt, felállt, elkezdett integetni a kezeivel, és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó Oscar-díjával elindult a kijárat felé. Végül az ott dolgozók állították meg, és kísérték vissza a helyére Lee-t, akinek a Csuklyások című filmjét szintén jelölték ebben a kategóriában.

Csalódott vagyok. Minden alkalommal, amikor valaki autózik valakivel, veszítek. De legalább megvariálták az ülésrendet!

- reagált Lee a sajtónak. Ezzel Lee az 1990-es Oscarra utalt, amikor a Szemet szemért c. filmje egyetlen egy díjat sem nyert, miközben az autókázós Miss Daisy sofőrje több díjat is hazavitt. Az idei nyertes Zöld könyv is alapvetően egy autós film, amelyben két ember beszélget egy hosszú utazás alatt a kocsiban. Amikor viszont külön rákérdeztek a Zöld könyves reakciójára, Lee nem volt hajlandó válaszolni. Végül még annyit mondott, hogy

Attól függetlenül, hogy nyertünk-e legjobb film Oscart vagy sem, ez a film kiállja az idő próbáját azzal, hogy a történelem jó oldalán állt.

Lee ezzel arra utalt, hogy sokak szerint a Zöld könyv egy klasszikus fehérek által készített Oscar-film, amelyben a rasszizmus kérdését elintézik annyival, hogy egy fehér férfi szemszögéből megismerünk egy fekete férfit, akik ketten sokat beszélgetnek, hogy a végén a fehér férfi már ne is legyen rasszista. Ezzel szemben a Csuklyások a rendőrség, a társadalom és a Ku Klux-Klan kapcsolatát vizsgálta egy elég felkavaró filmben.

Ne maradjon le semmiről!