Ingyen lehet megnézni a neten a felújított Hyppolit, a lakájt

2019.02.27. 10:37

Székely István magyar filmrendező születésnapjának 120. évfordulójára a Magyar Filmarchívum ingyen elérhetővé tette három, digitálisan felújított filmjét, köztük a magyar filmtörténet egyik legismertebb klasszikusát, az 1931-es Hyppolit, a lakájt.

Székely István (Budapest, 1899. február 25. – Palm Springs, 1979. március 11.) Berlinben kezdte filmes karrierjét, ahol rendezőként négy filmben dolgozott. Magyarországon a Hyppolit, a lakáj-jal
mutatkozott be. A Hyppolit óriási sikere soha nem látott mozivirágkort indított el Magyarországon.

A harmincas évek elején Székely István a magyar filmgyártás első számú sztárrendezője lett. Huszonnégy filmet rendezett (az addig készült száz film közel egynegyedét), majd a zsidótörvények miatt az Egyesült Államokba kellett emigrálnia.

Nevéhez fűződik néhány igényes irodalmi adaptáció is, köztük Szép Ernő Lila akác-ának (1934) és Móricz Légy jó mindhalálig című regényének filmváltozata (1936). 1933-ban a Rákóczi induló című filmjét Gustav Fröhlichhel, a Metropolis egyik főszereplőjével forgatta, ezt is meg lehet most nézni ingyen:

Székely Hollywoodban is karriert futott be.  1972-ben Magyarországon készítette utolsó filmjét, a Lila akác új változatát.

A 120 éves születési évforduló alkalmából a Filmarchívum külön összeállításban foglalkozik a rendező pályájával. Számos fotó és dokumentum mellett közreadnak egy fényhangszalagot is, amely a Pardon, tévedtem! (1933) című német-magyar produkció kapcsán készült az alkotókkal és a szereplőkkel. Az összeállítást itt lehet megtekinteni.

A harmadik film, amit az évforduló alkalmából online meg lehet nézni, a szintén Kabos Gyula főszereplésével készült 1937-es Lovagias ügy.

Ne maradjon le semmiről!