Magyar művész is lesz az idei Star Wars-gigarendezvényen

2019.02.28. 14:31

Simon Zoltánt, akinek egy korábbi Star Wars-poszteréből Guinness-rekord lett, első magyarként beválogatta a Lucasfilm a világ azon 28 művésze közé, akik elkészíthették az áprilisban Chicagóban megrendezendő Star Wars Celebration exkluzív posztereit.

A legnagyobb nemzetközi Star Wars-rendezvényt, a Celebrationt általában valamelyik amerikai nagyvárosban rendezik, de például 2007-ben és 2016-ban Londonban is megtartották Celebration Europe néven. A találkozó néhány napja alatt több tízezer rajongó fordul meg a kiállítótérben, és vesz részt az előadásokon, ahol a Star Wars-filmek készítői és színészei (korábban például J. J. Abrams, Rian Johnson, Daisy Ridley, Mark Hamill, Kathleen Kennedy stb.) is megjelennek, szóval leginkább egy Star Warsra kihegyezett Comic Con-ról van szó, bárhonnan is nézzük.

SWCC2019SZ01 zoltan

Az idei Celebrationt április 11-15. között rendezik Chicagóban, és ugyan ötnapos, de jegyek már csak az utolsó napra vannak, pedig a programot és a meghívottak teljes listáját még nem is tették közzé. Jó, nem nagyon lövünk mellé, ha megjósoljuk, hogy itt debütál majd a Skywalker-sagát lezáró, egyelőre cím nélküli IX. rész és az idén induló Disney+ streamingszolgáltatáson debütáló The Mandalorian sorozat előzetese is.

Ami a magyar vonalat illeti:  a Lucasfilm minden Celebrationre meghív pár művészt, akik kifejezetten erre az eseményre terveznek limitált limitált, 250 darabos példányszámban megjelenő posztereket. Simon Zoltán tavaly ősszel  küldte be koncepcióját a Lucasfilmhez, ahonnan év végén szóltak vissza neki, hogy kösz, gyere. Ő az első magyar művész, akit a Star Wars készítői beválogattak a rendezvényre, ahol idén nem mellesleg 28-ból 24 amerikai művész munkáit állítják ki.

sagaposter-v2011 titled-700x378

A képet mától lehet megnézni a Star Wars hivatalos weboldalán. A szürkeárnyalatos poszter Padmét ábrázolja A klónok támadásából ismert esküvői jelenetben. Férje, a későbbi Darth Vader sisakja repedezett üvegként borul az arcára, előrevetítve a sötét jövőt. A poszter 2019. március 15-éig online előrendelhető, de átvenni csak az áprilisi Celebrationön lehet, ahol a készítő személyesen fogja dedikálni a képet.

Ő készítette ezt a Padmét


Simon Zoltán idén 36 éves,  2007-ben, a Star Wars 30. évfordulójára tervezte meg eddigi legismertebb poszterét, mely az akkori hat film főbb karaktereit ábrázolta egyetlen nagyméretű plakáton. A kép alapján készítette el kétezer önkéntes a Dorling Kindersley könyvkiadó szervezésében a világ legnagyobb LEGO-mozaikját Londonban 2010-ben, amikor 384 000 darab LEGO-kockából mint pixelekből rakták ki a képet közel 100 négyzetméteres méretben. A poszter a Guinness Rekordok Könyve 2016-os kiadásában jelent meg. Rendszeresen tart előadásokat a Csillagok háborúja vizuális és mitikus szimbólumairól, de nem állandóan a Star Wars jár a fejében. Az ELTE-n szerzett doktori fokozatot biológiából, és jelenleg is együtt dolgozik a molekuláris tetoválás nevű módszert és a jövőben potenciálisan stroke kezelésére használható gyógyszerjelölteket fejlesztő kutatócsoporttal. Ezenkívül egy nemzetközi tanácsadócég kutatás-fejlesztési szakértője.