Egy magyar klasszikus is ott lesz a velencei filmfesztiválon

2019.07.24. 14:28

Gaál István 1964-ben bemutatott filmje, a Sodrásban is ott lesz majd az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál felújított alkotásokat bemutató Venice Classics szekciójában, jelentette be szerdán a Filmalap.

A frissen restaurált klasszikus idén már az ötödik magyar film, amelyet a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválok valamelyik műsorára tűz – az Örökbefogadás berlini, A tanú cannes-i, a János vitéz párizsi Cinématheque-beli, a János vitéz és a Macskafogó annecy-i premierjét követően.

A Sodrásban teljeskörű, 4K felbontású restaurálása 2019-ben készült el a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársainak részvételével. A film újrafényelése Magyar Operatőrök Társaságával (HSC) együttműködésben, Sára Balázs operatőr közreműködésével valósult meg.

A film egy Tisza-parti tragédiát örökít meg: a hétfős, egymást ugrató diáktársaság tagjai először észre sem veszik, hogy egyik társuk hiányzik, a vízbe fulladt, miután egyre többen merültek víz alá iszapért.

A Sodrásban a magyar újhullám egyik első nemzetközi sikere lett: Karlovy Varyban 1964-ben elnyerte a fődíjat, a brit filmintézet Sight and Sound című folyóirata pedig az év öt legjelentősebb filmje közé sorolta.

Gaál István filmjének felújított változatát a magyar közönség a velencei premier után a Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatja újra nagyvásznon.

Ne maradjon le semmiről!

(Címlapkép: Port.hu)