13 éves lányt molesztál Máté Gábor karaktere a magyar #metoo-filmben

2019.08.05. 14:35

Novemberben kerül a mozikba Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Máté Gáborral forgott Szép csendben, amelyhez hétfőn megérkezett az első előzetes és a plakát is.

A történet középpontjában egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája, a 18 éves Dávid áll, aki miután megsejti, hogy a zenekarhoz nemrég (egy országos versenyre készülés finisében) csatlakozott, 13 éves csellista lánynak, Nórinak viszonya van a 60 éves karmesterükkel, a lány és a mestere között őrlődve nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot.

Az emberek legtöbbször nem tudnak mit kezdeni a hasonló esetekkel. Nehezíti az ilyen ügyek feltárását, hogy hétköznapi rutinná vált az elhallgatás, tabusítás, mind kisközösségben (mint egy osztály, iskola, vagy család), mind a nyilvánosság szintjén. Amikor pedig szó esik egy ilyen esetről, a tapasztalatom az, hogy nem mélységében, sokkal inkább pikantériájában tárgyalják az emberek. A Szép csendben történetén keresztül ennek a kényes témának a bonyolultabb rétegeit kíséreltem meg feltárni, ahol ráadásul egy olyan ember keveredik gyanúba, aki közel áll hozzánk: az apánk, a munkatársunk, esetleg a mentorunk

– mondta a film kapcsán Nagy Zoltán, a Szép csendben rendező-forgatókönyvírója, aki Gothár Péter osztályában végzett filmrendező művész MA szakon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Enyhén sós című diplomafilmjét a legjobb kisjátékfilm díjára jelölte a Magyar Filmakadémia, a Szép csendben forgatókönyve pedig a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a „MyFirst Script” workshop fődíját.

A főszereplő Dávidot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Major Erik alakítja, a 13 éves Nórit az első filmszerepében debütáló Bognár Lulu, a tanítványával viszonyt folytató karmestert pedig Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója. A filmben szerepel még Schell Judit, a Thália Színház művészeti vezetője, valamint az Egy nap, a Mindenki és A martfűi rém című filmekben is feltűnt Szamosi Zsófia.

A Szép csendben operatőre a szintén elsőfilmes Gulyás Nándor, látványtervezője Nyitrai Anna (Virágvölgy), vágója Kornis Anna. A forgatókönyvet Nagy Zoltán és Horváth János Antal közösen jegyzik. A film november 14-től lesz látható a magyar mozikban.

Ne maradjon le semmiről!