Bezárt New York utolsó igazi filmszínháza

2019.08.30. 15:55

71 ezelőtt nyitott meg New Yorkban a Paris Filmszínház, és az Indiewire értesülései szerint most végleg bezárta a kapuját az intézmény, ami a város utolsó egytermes, klasszikus filmszínháza volt. A mozit működtető City Cinemas nem erősítette meg ezeket a híreket, de a hivatalos honlap már nem volt elérhető, és valakinek sikerült lefotózni a bejáratra kitett üzenetet, ami nem hagy kétséget afelől, hogy ennyi volt.

Az utolsó film, amit itt vetítettek, Ron Howard Pavarotti című mozija volt. Állítólag ennek a premierje miatt kapott több hónap haladékot a mozi, és a film hazai jegybevételének 9 százaléka innen származott. 

A The New York Times már tíz éve is értetlenül állt azelőtt, hogyan tudott ennyi ideig fennmaradni ez a mozi. Igaz, a környék nem rossz, a közelben található a Plaza Hotel és Trump Tower. Az épület jelenlegi tulajdonosa Sheldon Solow ingatlanmogul, és nem tudni, miért pont most döntött úgy, hogy be kell zárni a filmszínházat, hiszen már több évtizede az a hír járta, hogy másra akarja használni az épületet, inkább valami üzletet nyitna a mozi helyén. A Vanishing New York blog szerint egyébként a vállalkozó két másik mozijánál is lehúzta a rolót.