Nem jöhet ki tranzitzónából filmjének bemutatójára az iráni filmes

2019.11.14. 11:07

Csütörtök este mutatják be az iráni Abouzar Soltani filmjét a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztiválon. Csakhogy a rendezőt és fiát, a 10 éves Armint a röszkei tranzitzónában tartják fogva már 11 hónapja. Arra sem kaptak engedélyt, hogy eleget tegyenek a fesztivál meghívásának és részt vegyenek a film magyarországi vetítésén, írja a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. 

Abouzar Soltani rendező Hal című dokumentumfilmjének főszereplője a rendező 10 éves fia, Armin Soltani. Soltaninak jó állása volt Iránban, egy egészségügyi szolgáltatónál dolgozott PR-osként és dekoratőrként. Három és fél éve úgy döntött, hogy fiával együtt elhagyja hazáját, mert olyan helyen akart élni, ahol nem kell félnie annak, akinek más véleménye van, írja a Helsinki Bizottság. 

Előbb Bulgáriába kerültek, ahol három hónapig voltak bezárva. Ezután Szerbiába mentek, itt két és fél évig vártak arra, hogy a röszkei tranzitzónán keresztül beléphessenek Magyarországra. Menekültkérelmüket érdemben nem voltak akarták  kivizsgálni a hatóságok, arra hivatkozva, hogy a biztonságosnak ítélt Szerbián keresztül érkeztek. Kiutasították őket, de a szerb hatóságok nem veszik vissza őket. Ezért az új kiutasítási célpont Irán lett, az az ország, ahonnan elmenekültek. Soltaniék három pert is indítottak a magyar állam hatóságaival szemben, amelyekben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli őket.

Soltani kitalálta, hogy filmet készít fiáról és az elrabolt gyerekkoráról. A kisfilmben Armin arról is beszél, hogy nem érti, a felnőttek miért zárják el előle a világot szögesdrótokkal. Mobiltelefonnal készített rövid dokumentumfilmjéről és a film vetítési időpontjairól itt lehet olvasni. Itt pedig a Helsinki Bizottság filmjét lehet megnézni Soltaniékról.

Ne maradjon le semmiről!