Meghalt Buck Henry, a Diploma előtt legendás forgatókönyvírója

2020.01.09. 10:18

Szerdán 89 éves korában meghalt az Emmy-díjas és kétszeres Oscar-nominált Buck Henry amerikai forgatókönyvíró, rendező, színész.

Buck Henry írta a Dustin Hoffman és Anne Bancroft főszereplésével készült kultikus Diploma előtt című film forgatókönyvét, amiért Oscarra jelölték 1968-ban a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. A legjobb rendező kategóriában is nominálták az Akadémia díjára a Warren Beatty-vel közösen jegyzett Heaven Can Wait című alkotásért 1979-ben, amely itthon az Ép testben épp, hogy élek címmel jelent meg.

Buck Henry karrierjét televíziós munkákkal kezdte, Mel Brooks-szal társalkotója volt a hatvanas évek titkosügynök filmjeit parodizáló sorozatnak, az 1965-ben az NBC-n bemutatott Get Smart című szériának, amiért Buck Henry Brooks-szal közösen Emmy-díjat kapott.

Neve nemcsak a forgatókönyvíróként és rendezőként, hanem műsorvezetőként is legendássá vált, gyakori hostja volt az amerikai televíziózás egyik legrégebben futó produkciójának, a Saturday Night Live-nak. Emellett az Amerikai írók szövetsége által 2013-ban a legjobban megírt 21. századi televíziós produkciónak választott 30 Rock című sitcomban a Tina Fey által játszott egyik főszereplő, a tévés producer Liz Lemon apját, Dick Lemon figuráját alakította emlékezetesen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport