A koronavírus miatt sem tudnak az írók megegyezni Hollywooddal

2020.03.24. 08:48

Szinte mindenki biztos volt benne, hogy idén hosszú évek után újra sztrájkol az amerikai írócéh, amiért nem tudnak megegyezni a hollywoodi stúdiókkal a bérekről. Az LA Times írja, hogy a járvány miatt elhúzódik a felek közti egyeztetés, így egyelőre kicsi a valószínűsége, hogy időben megállapodás születik.

Eredetileg hétfőn kellett volna asztalhoz ülniük a feleknek, ami az elmúlt években 100 fős meetingeket jelentett, de a mostani helyzet miatt a személyes tárgyalásra nincs lehetőség. Most azért ülnének le a felek egymással, mert az amerikai írócéh (gyakorlatilag a forgatókönyvírók szakszervezete) szerződése májusban lejár a stúdiókkal, és szeretnék, ha csak szeptemberben tárgyalnának annak meghosszabbításáról, míg a stúdiók már június 30-án túl lennének ezen.

Az LA Times írja, hogy szakértők szerint ha sikerül elfogadni a céh kérését, akkor még jobb tárgyalási pozícióba kerülnek a stúdiókkal szemben egy esetleges sztrájk bejelentése előtt. Hasonlóra 2007–2008-ban is volt példa, de 2017-ben is közel állt ahhoz az amerikai filmipar, hogy megbénuljon az írók elégedetlensége miatt. Külön bonyolítja a helyzetet, hogy amíg a járvány miatt a filmipar nagy része leállt, és a legtöbb dolgozó nem tudja a munkáját végezni, az írók a vírustól függetlenül tudnak dolgozni.

Az írók többek között a minimálbér megemelését akarják, és 50 százalékkal több pénzt azokból a tévéműsorokból, amelyeket már kifejezetten streamingre gyártanak.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!