Ezt a láthatatlan embert látni kell

014
2020.03.27. 06:56

A láthatatlan ember talán a legegyszerűbb szörnyeteg, akit ábrázolni lehet a filmvásznon, kell hozzá pár szélgép, néhány vékony damil, pár mágnes, és ennyivel elég elhitetni, hogy bemászott a függönyön, fellökte a bútorokat, és magához ragadott egy konyhakést. És ezeket a trükköket már majdnem száz évvel ezelőtt, az 1933-as A láthatatlan emberben is elsütötték, szóval mit tudna hozzátenni egy 2020-as változat? A válasz az, hogy nem hozzáad, hanem új perspektívát mutat Leigh Whannell (Upgrade, Insidious 3.) filmje, a szörnyeteg helyett ugyanis kíméletlenül az áldozatára fókuszál.

Azzal az áldozattal, aki A láthatatlan ember elején éppen megpróbál megszökni otthonról, láthatólag régóta tervezett mozdulatokkal, teljes titokban. Cecilia (Elizabeth Moss A szolgálólány meséjéből) percek alatt összekapja magát, lekapcsolja a biztonsági rendszert, a film első tökéletes ijesztgetésében belerúg egy váratlan tereptárgyba, de biztonságban át tud mászni a kerítésen. A ház nem is úgy néz ki, mintha egy hús-vér ember tulajdonában lenne, hanem inkább mintha egy mesterséges intelligencia tervezte volna a maximális hatékonyság elvei szerint. A tulajdonosa, mint később kiderül, Adrian Griffin startup-milliárdos, akinek még sikerül a szökés utolsó pillanatában halálra rémisztenie Ceciliát. A nő elmenekül.

De nincsen biztonságban. Amíg meghúzza magát egy barátnál, egyre több jel mutat arra, hogy az exe, akinek közben a halálhírét hozták, valahogy jelen van – egy ablak kinyílik, egy tojás odaég, egy fotel furcsán horpad. Cecilia láthatóan nagy traumán van túl, az utcára is alig bír kimenni, de amiknek a szemtanúja lesz ő is, és mi, a nézők is, azt nem lehet poszttraumával magyarázni. Főleg akkor nem, amikor ezek a jelenségek egyre erőszakosabbak lesznek.

A láthatatlan ember

Index: 8/10

Imdb: 7,3

Rottentomatoes: 91%

Metacritic: 71/100


Whannell kétféleképpen gazdagítja a láthatatlan ember sztorijának lényegét: az egyik az, hogy gyakorlatilag úgy dolgozza fel, mint egy kísértetfilmet, amiben egy láthatatlan, feltehetőleg bosszú által vezérelt szellem randalírozik. Az elemek szinte ugyanazok: furcsa zajok, furcsa mozgások, és az általános félelem, hogy bármikor történhet valami. Whannell ráadásul ehhez megtalálta a tökéletes vizuális ábrázolást is, A láthatatlan ember legtöbb képe széles, tágas, a kamera pedig néha éppen csak annyit mozdul meg, és mutatja meg a szoba sarkát, vagy azt az ismeretlent, ami azon is túl van, hogy egy idő után azt gondoljuk, hogy egészen biztosan ott kell lennie, különben nem mutatnák. A film első fele olyan, mintha nekünk kellene kiszúrni, hol is bukkan fel a gonosz. Ráadásul Whannell néha mutat olyan beállításokat, ahol képtelenség megmondani, hogy csak mi gondoljuk oda a láthatatlant, vagy tényleg ott van. Csak Cecilia és mi látjuk. Nehéz így nem folyamatosan együttérezni vele.

És elérkeztünk Whannell másik remek ötletéhez, hogy a főszereplőnek nem a címszereplőt tette meg, hanem annak első számú áldozatát. A láthatatlan ember mindig is egy antihős volt, akinek a tetteit néztük, és elborzadtunk, az 1933-es változatban például közvetve és közvetlenül 120-nál több haláleset tapad láthatatlan kezeihez, de még egy olyan modern változatban is, mint az 2000-es Árnyék nélkül, egyszerre a sztori hőse és a gonosza lesz az átlátszó ember. Itt nem, itt minden egyes pillanatban Cecilia szemszögét kapjuk, akkor is, amikor ellene fordulnak a barátai, és amikor kételkedni kezd a saját épelméjűségében is.

Whannell ugyanis behozta a negyvenes évek óta (az 1938-as, több filmben is feldolgozott Gázláng című színdarab alapján) gaslighting-nak nevezett jelenséget a horrorfilmjébe: amikor egy férfi mindent megtesz annak érdekében, hogy női áldozata elveszítse a hitelét, és megkérdőjelezze a saját tetteit és gondolatait. Pszichológiai horror, aminél ugyan egy láthatatlan pofon nagyobbat üt, de annál tovább fáj, Ceciliának pedig lassan az egész lénye sajogni kezd.A láthatatlan ember aztán egy sokkoló jelenet után teljesen irányt és szinte műfajt vált, a kísértetjárásból szinte akciófilm lesz, ami a remek trükköknek köszönhetően unalmas sosem lesz, bár kevésbé cseles, mint az első fele. De Whannell még így sem képes melléfogni, a fináléja is pontosan azt a gondolatmenetet követi, amit az előző majdnem két órában: hogy ez a nő nem fogja elviselni, hogy packázzanak vele, és ha kell, az egész világgal szembemegy emiatt.

A klasszikus szörnyfilmek mind a Universal filmstúdió akoljába tartoznak, itt készült évtizedekkel ezelőtt a Farkasember, a Drakula, a Dr. Jekyll és Mr. Hyde, vagy éppen az eredeti A láthatatlan ember. A Marvel sikerét látva a stúdió kétszer is nekiállt annak, hogy univerzumot építsen a modern közönség számára ezzel a katalógussal a háta mögött, de a 2014-es Az ismeretlen Drakula csúnyán elhasalt minden szempontból.

A Universal nem csüggedt, a stúdió megrázta magát, és teljes mellszélességgel beálltak a 2017-es A múmia mögé, amiben Tom Cruise halhatatlan kalandorként, Russell Crowe pedig Dr. Jekyllként mutatkozott be a sorozat első részének szánt filmben. A végeredmény pocsék volt, egy dagályos CGI-parádé, ami megbukott, és magával vitte a stúdió szépreményű, Dark Universe névre keresztelt filmsorozatát is, amiben Javier Bardem lett volna Frankenstein, Johnny Depp pedig a Láthatatlan ember.

A Dark Universe totális zsákutca volt már a bejelentésekor is. A 2020-as A láthatatlan emberrel sikerült ebből a zsákutcából kifarolni, és visszatérni egy sokkal izgalmasabb útra. Nem a befektetett pénz számít, hanem a befektetett ötlet, abból pedig van bőven Leigh Whannell filmjében.

A láthatatlan ember február 27-én a magyar mozik műsorára is felkerült, az első hétvégén a magyar nézettségi toplista első helyére is felkerült. Márciusban értelemszerűen a mozik bezárásával lekerült a műsorról, a Universal pedig úgy döntött, hogy hamarabb kiadja digitális felületeken, 20 dolláros, két napra szóló kölcsönzési díj fejében. Sajnos ez az opció nem érhető el Magyarországon, esetleg más módon próbáljanak a fimhez hozzájutni.

Soha nem látott fejlesztések, vagy hatalomátvétel?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!