A cseh mozik nyitnak újra elsőként Európában

2020.04.28. 20:24 Módosítva: 2020.04.28. 20:49

Európában elsőként Csehországban nyitnának újra a mozik, a tervek szerint május 25-én, írja a Variety. A cseh kormány, amelyik az elsők között hirdetett veszélyhelyzetet március 12-én, nemrég jelentette be többlépcsős enyhítési tervét. Eszerint június 8-tól nyithatnak újra az éttermek, kávézók, sörözők, szállodák, színházak, bevásárlóközpontok és a mozik is. Szintén ekkortól lehet 50 fősnél nem nagyobb rendezvényeket tartani.

Ezt a tervet gondolták át újra, és hozták előre két héttel a mozik megnyitását, már május 25-re. Ha azonban a fertőzések száma újra emelkedni fog, akkor a mozik megnyitását is elhalaszthatják.

Csehországban hétfőn kinyithattak a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és a legtöbb szolgáltató is. Kinyitottak a fitnesz- és a wellnessközpontok, de az öltözők és a zuhanyozók használata nélkül. A ruházati boltokban tilos a vásárolt áru felpróbálása. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad.

A mozik májusi újranyitásának hírével szinte egy időben jelentették be, hogy a több évtizedes múlttal rendelkező filmfesztivál Karlovy Varyban idén elmarad. A fesztivál szervezői korábban azt tervezték, hogy a rendezvényt júliusról augusztusra rakják át, ezt azonban a város önkormányzata nem fogadta el. Az még nem dőlt el, milyen formában pótolják az elmaradt eseményt, de a polgármester úgy tudja, hogy valószínűleg egy egész országra kiterjedő filmbemutató-sorozatot indítanak. 

Ne maradjon le semmiről!