Hiába nyitnak újra a mozik, a legnagyobb hálózat nem hajlandó a Universal filmjeit játszani

2020.04.29. 11:22

Miután a Universal stúdió azzal büszkélkedett, milyen hatalmas bevételt hozott számukra a Trollok a világ körül című animációs film online premierje, az egyébként épp a csőd szélén álló AMC mozihálózat keménykedni kezdett, és közölték, akkor ők nem játszanak Universal-filmeket, még akkor sem, ha újranyitnak a mozik – írja a Hollywood Reporter.

Hollywood egyik legnagyobb filmstúdiója az NBCUniversal kedden közölte, hogy mennyire jól jártak azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt zárva tartott mozikra hivatkozva nem várták meg a mozis premiert, hanem azonnal az interneten mutatták be a Trollok a világ körül című animációs filmjüket. A film

100 millió dollárt termelt nekik az első három héten,

csak az észak-amerikai megtekintéseket számolva. Ez pedig nemcsak, hogy bármilyen mozibemutató esetében szép számnak számít, de alig marad el attól az összegtől (116 millió dollár), amennyit annak idején az első rész, a Trollok hozott rendes mozis vetítésekkel az első három hét alatt. A filmek online megtekintéseiből ráadásul jóval nagyobb részt (az ár 80%-át) kap meg a stúdió, mint a mozijegy-vásárlásoknál (50%).

A Universal mindezt úgy kommentálta: amikor újranyitnak a mozik, "mindkét formátumban" tervezik majd az új filmjeik bemutatóját, akár párhuzamosan is. De azt már korábban kijelentették, hogy például a Felkoppintváról és a 40 és annyiról ismert Judd Apatow új filmjét, a Staten Island királyát júniusban szintén online mutatják majd be.

Erre a közleményre reagált úgy a világ legnagyobb mozihálózata, az AMC, hogy "nem maradt más választásuk", mint hogy a mozik újranyitása után egyetlen mozijukban se játsszák a Universal filmjeit Amerikában, Európában és a Közel-Keleten sem.

És ez nem csak valami meggondolatlan fenyegetőzés

– tette hozzá nyílt levelében az AMC vezetője, Adam Aron. Közölte: nem kizárólag a Universal ellen szól a döntésük, hanem minden olyan filmkészítőnek is üzenet, akik egyoldalúan "megszegik" a megszokott bemutatásra vonatkozó megállapodásokat, amelyek révén "sem a forgalmazók, sem a mozik nem kerülnek egymáshoz képest előnybe vagy hátrányba".

Válaszában a Universal kifejtette, ők továbbra is elkötelezettek a moziba járás mellett, és úgy gondolják, jól döntöttek, amikor a Trollok a világ körül bemutatójával a karanténba kényszerült nézőket szerették volna szórakoztatni.

Az AMC lépése már csak azért is érdekes, mert a Universal gyárt néhányat a filmipar legnagyobb profitot termelő filmjei közül, például a Jurrasic Park-, a Halálos Iramban-  vagy a Minyonok-franchise darabjait, az AMC pedig a csőd szélén áll: a járvány kitörésekor a pénzügyi elemzők csődvédelmet jósoltak a cégnek, amelyet végül egy 500 millió dolláros hitel felvételével sikerült ideiglenesen elkerülni.

Ne maradjon le semmiről!