Férfiként nyert olimpiát, nőként nyerte el önmagát

2021.08.29. 06:08

Milyen az ideális sportember? Az ideális sportember a születésétől fogva érzi – az idő múlásával már tudja is –, hogy más, mint a társai. Az ideális sportember nem másokért, hanem saját magáért dolgozik, a saját korlátait feszegeti. Az ideális sportembernek van példaképe, mégis önmaga legnagyobb ellenfele. Az ideális sportember nem sajnálja az egész életét feláldozni egyetlen olimpiai aranyéremért, még akkor sem, ha a himnusz felcsendülése után az addigi önmaga megszűnik létezni. 

Az ideális sportember önmagát edzi, ha nincs edzője. Az ideális sportember a kutyájával edz, ha nincs edzője. Az ideális sportember nem fizetésért edz, ha akkor sportol, amikor az élsporttal nem lehet pénz keresni. Az ideális sportember minden testi és lelki eredetű feszültségét a sportban adja ki. Az ideális sportember minden testi és lelki erényét a sportban kamatoztatja. Az ideális sportember eredményei – egy bizonyos fokig – függetlenek a személyétől. Az ideális sportember a sportban éli ki azt, amit az élet többi területén nem tud. Az ideális sportembert úgy hívják, hogy Bruce Jenner. 

Azaz Caitlyn Jenner.

Aki szereti a dokumentumfilmeket – azon belül is a sportról szóló dokumentumfilmeket –, azt biztosan a képernyő elé szegezi a Netflix új dokumentumsorozata, az Untold. Az öt epizódból álló széria augusztus 10-én debütált, és hetente jelentkezik új részekkel. Jelenleg már három epizód látható a Netflixen.

  1. Untold: Malice at the Palace – augusztus 10. A Zion Floyd Russ által rendezett film a 2004 november 19-i, a Detroit Pistons és az Indiana Pacers kosarasai, valamint a szurkolók között kitört verekedést idézi fel. Az incidenst máig az NBA történetének leghírhedtebb tömegbunyójaként tartják számon. 
  2. Untold: Deal with the Devil – augusztus 17. A Lemon Laura Brownson által rendezett epizód Christy Martin, minden idők egyik legnagyobb hatású női bokszolója történetét eleveníti fel. A film a sztárság felé vezető utat, a csúcsot, majd az azt követő zuhanást követi végig. Kábítószer, családon belüli erőszak, halálközeli élmények...
  3. Untold: Caitlyn Jenner – augusztus 24. 

Az Untold: Crime & Penalties című rész augusztus 31-től, míg az Untold: Breaking Point című epizód szeptember 7-től elérhető a streaming platformon.

A semmiből lett minden

A kis Bruce Jennert már gyermekkorában frusztrálta az identitása, és úgy érezte, egyedül a sportban tudja bebizonyítani, hogy jobb, mint a többiek, valamint egyedül a sportnak köszönhetően tudja elérni, hogy a férfiassága miatt tiszteljék őt. Bruce egyik tanára felfedezte, hogy Jenner az iskola leggyorsabb futója: azonnal eldőlt a kisfiú sorsa, vagyis, hogy sportoló lesz belőle. Jenner kipróbált mindent: a kosárlabdát, a futballt, a wakeboardot, végül az atlétikánál kötött ki. Azon belül is a legösszetettebb versenyszámnál...

Az ifjú amerikai tízpróbázó, Bruce Jenner 1972-ben, a szovjet Nyikolaj Avilov győzelme után, a müncheni Olimpiai Stadion lelátóján fogadta meg, hogy négy év múlva érte – és neki – szól majd a himnusz.

A felkészülés nem úgy zajlott, mint ahogy az napjainkban zajlana: az 1970-es években Jenner edző nélkül készült élete versenyére, csupán Bertha nevű labrador kutyája rótta mellette a köröket. (Igaz, nemsokára új edzőtársat kapott Vince Stryker személyében.) Fizetést akkoriban sem kaptak az Egyesült Államokban az élsportolók, ezért feleségével együtt mindketten dolgoztak – Jenner napi 8 óra edzés mellett volt kénytelen "normális" munkát végezni. A kemény mentális és fizikai munka azonban meghozta gyümölcsét: Jenner az 1976-os montreali olimpiára már favoritként jutott ki, majd világcsúccsal nyert is, maga mögé utasítva 1972 olimpiai bajnokát, Avilovot.

Jenner számára nyilvánvaló volt, hogy a montreali olimpia után abbahagyja az élsportot. Igen ám, csakhogy addigra egész Amerika rajongott a jóképű atlétáért, a személye körül kialakult hatalmas felhajtást pedig nehezére esett megszokni, feldolgozni. Idővel azonban sikerült beletanulnia a népszerűségbe, egyre több tévéműsorban szerepelt. Az olimpiát követő években mindkét, a Chrystie Crownoverrel, majd Linda Thompsonnal kötött házassága tönkrement, végül 1991-ben harmadszorra is megnősült: elvette a Kardashian-klán „nagysasszonyát”, Kris Jennert.

Jenner helye a Kardashian-sztoriban

Bruce-nak és Krisnek két lánya született, a két lány pedig nem más, mint Kendall és Kylie Jenner, napjaink talán legbefolyásosabb huszonévesei, akik az apjukkal ellentétben a tévéképernyőn nőttek fel. Kourtney, Kim, Khloé és Rob Kardashian nevelőapjaként, valamint hat vér szerinti gyermeke, Burt, Cassandra, Brandon, Brody, Kendall és Kylie apjaként Jenner ismét belekényszerült egy olyan szerepbe, amely nem a valódi lényét tükrözte: a férfiszerepbe. Bruce és Kris 2013-ban vált el, ám a szakítás hátterére ekkor még nem derült fény.

Jenner máig imád szülő lenni, sokszor elmondta, hogy a gyermekei jelentik az élete értelmét. Csakhogy hiába apa ő, egy fészekalja gyerekkel, már évtizedekkel ezelőtt tudta, hogy rossz testben él: Bruce valójában egy férfitestbe született nő, vagyis transznemű. Habár a pletykák jócskán megelőzték a történéseket, Jenner a hatvanas évei közepén, 2015-ben coming outolt: felvállalta az egész világ előtt, hogy transznemű nő. 2015 június 1-jén már új nevén, Caitlyn Jennerként mutatkozott be a Twitteren.

Annak ellenére, hogy Bruce lassan 6 éve megszűnt létezni, Jenner neve máig összeforrt a Kardashian családéval. Furcsa azonban, hogy a filmben pont ők nem szólalnak meg. Még Kendall és Kylie Jenner sem kommentálja Cailtyn történetét. A műsorban csupán két családtag, Caitlyn első felesége, Chrystie, és elsőszülött fia, Burt nyilatkozik. A film készítői azonban tudatosan döntöttek úgy, hogy nem faggatják ki a Kardashian-klánt. 

Az epizód alkotói, Chapman és Maclain Way filmrendező testvérek a RadioTimes.com-nak adott interjúban elárulták, miért nem kérték fel a Kardashian-családot, hogy szerepeljenek a dokumentumfilmben. A válasz egyszerű: a stáb Caitlyn korai, kevésbé ismert és firtatott életére koncentrált.

Úgy döntöttünk, hogy elsősorban Caitlyn első házasságára és családjára összpontosítunk

– fogalmazott Chapman. 

Nem arról van szó, hogy tudatosan nem akartuk megszólaltatni a Kardashianékat, csupán arról, hogy a Burttel és Chrystie-vel folytatott beszélgetés után úgy éreztük, erre a családra kell fókuszálunk, hiszen ők teszik teljessé ezt a sztorit.

Maclain hozzátette, hogy Caitlyn múltjából csak néhány ember szólal meg, így a film különösen intimre és személyes hangvételűre sikeredett.

Jót tett a filmnek, hogy szerepel benne Cailtyn első felesége, Chrystie, valamint Caitlyn korábbi edzőtársa, Vince Stryker is: ezek a beszélgetések bizonyos értelemben feldobják a teljes képet.

Ahhoz, hogy a néző megértse Caitlyn belső vívódásait, vissza kell utazni az időben, és Bruce vívódásait górcső alá kell venni. Az archív felvételek és az interjúalanyok beszámolói mellett Cailtyn személyes narrációja mutatja be egy transznemű olimpiai bajnok különös életét.