A Netflix misztikus sorozata szégyentelenül másolja a Harry Pottert

2021.11.03. 07:24

A Locke & Key – Kulcs a zárját 2020 februárjában mutatkozott be a Netflixen, a 10 részes első évad pedig rögtön megosztotta a nézőközönséget. Azok, akik a történet alapjául szolgáló képregényeket ismerték, sérelmezték, hogy a Joe Hill és Gabriel Rodriguez páros által jegyzett eredeti sztorihoz képest a tévés változat egy negédes gyerekmese lett. A széria készítői hallgattak is a kritikákra, a folytatást már sokkal sötétebbre és véresebbre vették. A lényeg viszont nem változott, a produkció még mindig azoknak szól leginkább, akik imádtak elveszni a Roxfort folyosóin.

A történet arról szól, hogy egy tragédiát követően Nina Locke (Darby Stanchfield) három gyerekével együtt visszaköltözik a család ősi birtokára. Az ódon kastélynak, amelyben új otthonra lelnek, már a neve is elég beszédes, hiszen Kulcsháznak hívják. A Locke gyerekek, azaz Kinsey (Emilia Jones), Tyler (Connor Jessup) és a legfiatalabb, de korához képest rettenetesen kalandvágyó Bode (Jackson Robert Scott) közösen fedeznek fel egy nagy titkot:

A házban misztikus kulcsok vannak elrejtve, amelyek suttognak hozzájuk, a segítségükkel pedig különleges képességekre tesznek szert.

A Netflix szériája olyan, mintha egy Harry Potter-másolatot néznénk, azaz gyerekek csodálkoznak rá a mágia világára, és szállnak szembe a gonosszal. A három testvérnek pedig minden bátorságára és erejére szüksége van az életben maradáshoz, hiszen a Dodge nevű alakváltó démon rettenetes fenyegetést jelent rájuk. Ez leginkább a második évadban igaz, amikor az Echo néven is emlegetett főgonosz egy Gabe (Griffin Gluck) nevű srác bőrébe bújva úgy kerül Locke-ék közelébe, hogy Kinsey-vel kezd el járni.

Még mindig kicsit visszakanyarodva J. K. Rowling sztorijára, Voldemort is gyakran csinált hasonlót, azaz mások alakját felvéve tévesztette meg a jófiúkat. A klisés húzás azonban itt is működik. A Locke & Key – Kulcs a zárját új évadában Dodge-ot Griffin Gluck alakításában látjuk szinte végig, a fiatal színész pedig lubickol a szerepben. Csak a hab a tortán, hogy a titokban szintén démon Eden (Hallea Jones) személyében nagyszerű cinkostársa van a fiatal színésznek a kamerák előtt.

A főgonosz és csatlósa olyankor is simán elviszik a hátukon a Netflix sorozatát, amikor a forgatókönyvírók a szerelmi sokszögekkel, a lapos családi drámázással és a néha sehova sem tartó sztorival a sarokba szorítják saját magukat.

Az a 10 rész, amelyet most október végén megkaptunk a Netflixtől, tényleg mindössze arról szól, hogy a Locke tesókat az orruknál fogva vezeti két démon, a végén rájönnek mindenre, és egy nagy összecsapás keretein belül lerendezik a jók és a rosszak a nézeteltérést. Azoknak a nézőknek viszont, akik az első etap esetében sérelmezték, hogy nem volt elég horrorisztikus, jó hírünk van, mert a Locke & Key – Kulcs a zárját második évadában elszabadul a pokol: egymás után harapnak a fűbe a karakterek, a hangvétel nagyon sötét, és ahhoz képest, hogy egy családi szériáról van szó, még a vér is meglepően sokszor fröcsög.

A Carlton Cuse (Lost, Bates Motel, Tom Clancy's Jack Ryan) által vezetett alkotói csapat a kulcsok tekintetében is kitett magáért, ezúttal sokkal izgalmasabb és meglepőbb képességeket kapnak Locke-ék a mágikus eszközöktől.

További jó hír, hogy a sorozat új évadában alaposabb világépítésre is maradt idő.

Az egyik epizódban elkalandozunk a 18. századba, megismerkedve Locke-ék eredetsztorijával, az első kulcskészítő meséjével, valamint azzal, hogyan szabadultak rá először a világra a barátságtalan démonok. Amellett pedig, hogy a Locke & Key univerzuma szépen bővült, nem csak a gonoszok oldalán kapott nagy erősítést a színészi gárda. A Locke gyerekek nagybátyja, Duncan ezúttal a történések középpontjában találta magát, és az őt alakító Aaron Ashmore rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott végig.

Az új évad minősége hullámzó, de akinek a tavaly látott első 10 részben tetszett, hogy Kinsey, Tyler és Bode gyermeki rácsodálkozással ásták magukat egyre mélyebbre a mágia világában, azoknak a Locke & Key – Kulcs a zárját ismét kötelező néznivaló. Az utolsó két epizódra kissé kifulladt a sztori, de a fináléban látott cliffhanger után azt kell hogy mondjuk, izgatottan várjuk a folytatást.  • Hírek
  • Hírek