Tom Hanks a lakatlan sziget után a világvégét is megpróbálja túlélni

2021.11.07. 18:44 Módosítva: 2021.11.07. 18:44

Az idén már 65 éves Tom Hanks hosszú pályát tudhat maga mögött. A közkedvelt hollywoodi színész megríkatta a nézőket a Philadelphiában. Forrest Gumpként szerethető futóbolondot játszott. A Ryan közlegény megmentésében megjárta a háború poklát. A Da Vinci-kódban misztikus rejtélyek nyomába eredt. A Netflixen tavaly bemutatott A kapitány küldetésében pedig bizonyította, ilyen színes karrier után is képes a megújulásra, ez volt ugyanis az első westernfilm, amiben a sztár szerepelt.

Finch
Finch
Fotó: IMDB

A Finch című új sci-fi-filmben Tom Hanks egy halálos beteg fickót alakít, a világvége egyik utolsó túlélőjét a Földön. Finch nagyon rossz bőrben van, időről időre köhögőrohamok törnek rá, összegörnyed, és vért köpköd. A produkció főszereplője egy igazi remete, aki más túlélők és az időjárás viszontagságai miatt aggódik állandóan.

A történet lassan indul, és elég sötét hangvételben. Láthatjuk, hogy Finch egyedül maradt, nem akad olyan embertársa a közelben, akivel barátkozhatna.

A kihalt, elsivatagosodott város a Legenda vagyokra emlékeztet, Tom Hanks karaktere pedig „szkafanderbe” öltözve, tankszerű kocsijával rója fáradt mad maxként a betondzsungelt, hogy utánpótlást szerezzen, még mielőtt odaér a vihar.

Finch, amikor nem éppen a felszínen bóklászik, egy föld alatti bunkerben tölti az idejét, és fontos projektje van. Robotot épít, hogy a halála után legyen valaki, aki gondoskodik egyetlen bajtársáról, egy Goodyear nevű kutyáról.

Tom Hanks új filmje megkapó dráma, de a könnyed fajtából. Onnantól kezdve, hogy a Finch által épített robot magához tér, jókat lehet mulatni a produkción. Jeff (hangja Caleb Landry Jones) nem egy, a Westworldből szalajtott, jó külsejű android, inkább egy vicces gépszörnyre emlékeztet, ami így is nagyon emberszabású. A robot először csak bólogatni tud, majd beszélni és járni kezd, Tom Hanks karaktere pedig nagy feladatra szánja el magát.

Saját képmására formálja Jeffet, hogy a robot képes legyen a férfihoz hasonlóan ételt szerezni a kutyának, játszani vele, megsétáltatni, magyarán gondoskodni róla.

Szívmelengető látni a megtört, beteg embert és kutyáját, valamint a világra rácsodálkozó, újszülött robotot, ahogy közös kirándulásra indulnak, hogy eljussanak San Franciscóba, az egyetlen olyan környékre, amit Finch még biztonságosnak ítél meg. Finch, Jeff és Goodyear az út során amellett, hogy összekovácsolódnak, veszélyes kalandokat is átélnek, így a kétórás játékidő alatt lesz miért markolnunk a fotel karfáját.

A főszereplő, Hanks nagyszerű munkát végez, ő az egyetlen hús-vér színész a kamerák előtt, akinek jelentős szerepe van. Láttuk már, hogy a színészlegendának jól megy az ilyesmi, és bár könnyedebb, komikusabb alakítással, de hasonlóan lehengerlő alakítást hoz, mint anno a Számkivetettben tette.

Fotó: Apple / YouTube
Fotó: Apple / YouTube

A fényképezés nagyon szép és igényes. A rendező, Miguel Sapochnik, akinek a neve a Trónok harca-rajongóknak lehet ismerős, itt is kitett magáért, és kerek egész, egy percig sem unalmas alkotást rakott össze a közönségnek.

Mostanában elég sok a vita arról, hogy a streamingszolgáltatók filmjei mennyire képviselnek művészi értéket. A Finchet eredetileg mozivászonra szánták, de a Covid–19-járvány miatt végül az Apple-nek adták el, így a kisképernyőn kötött ki. Az eredeti ötleten alapuló sci-fiből igaz, hogy (valószínűleg) nem lesz nagyobb franchise, de később jó szívvel vesszük elő, hogy újranézzük. A vájt fülűek pedig még egy elrejtett Vissza a jövőbe-utalást is észrevehetnek az Apple TV+ újdonságában, ami, azt gyanítjuk, hogy a producerként közreműködő Robert Zemeckis „bűne” lehet.

A Finchen jókat lehet mosolyogni, izgulni és sírni is. Egy olyan popcorn sci-firől van szó, ami megmelengeti a szívet. Egy kedves történet, egy nagyszerűen játszó Tom Hanksszel. Kell ennél több?

Tom Hanks új sci-fi-filmje az Apple TV+-on magyar felirattal elérhető.