Szétröhögtük az agyunkat a Netflix új rendőrös sorozatán

2022.01.06. 08:04

A krimi és a vígjáték két olyan műfaj, amelyek ritkán találkoznak egymással. Épp ezért különleges, amikor olyan sorozat készül, amin egyszerre lehet izgulni, borzongani és nevetni. A Netflix december végén mutatta be a Hétköznapi szorongások (Anxious People) című új sorozatot, Fredrik Backman 2019-es regényének adaptációját. A könyv idehaza is megjelent, így elképzelhető, hogy vannak, akik már betéve tudják az alapsztorit.

Azoknak, akik nem olvasták a könyvet: egy svéd kisvárosban járunk, szilveszter előtt egy nappal. Egy ingatlanügynök úgy gondolja, hogy ez a megfelelő időpont egy lakásbemutatóra, de arra nem számít, hogy egy félresikerült bankrablás után a maszkos bűnöző épp ide menekül be, majd túszul ejti az érdeklődőket.

A Hétköznapi szorongások két főszereplője Jack (Alfred Svensson) és az apja, Jim (Dan Ekborg), akik mindketten rendőrök, és nemcsak a munkájuk során vannak folyton együtt, hanem otthon is, hiszen egy fedél alatt élnek. Apja-fia először észre sem veszik, hogy bankrablás van folyamatban, egészen addig, amíg a veszekedésüket félbe nem szakítja a fodrászuk. Jack és Jim aztán mindent megtesznek, hogy a túszejtés nehogy tragédiával végződjön, pizzát vesznek, tűzijátékoznak az emberrabló kérésére, ám

hiába ússzák meg a túszok, a bűnöző végül kereket old. Ezt követően válik igazán izgalmassá a Hétköznapi szorongások, mert a béna rendőrök kitűzik célul, hogy végre megoldanak egy ügyet, akkor is, ha belepusztulnak.

Amellett, hogy az apa-fia páros dinamikája végig jól működik, a mindössze hatrészes évadban megismerhetjük a túszokat is. A helyzetkomikumok mellett a rejtélyfaktor is nagyon erős a sorozatban, hiszen minden kikérdezett ember láthatóan rejteget valamit. Az elején semmit nem tudunk róluk, ám ahogy a nyomozás során kiderül, hogy milyen összetett személyiségekről van szó, egyre érdekesebbé válik a Netflix újdonsága.

A szereplők között van csaló házaspár, akik a lehető legolcsóbban próbálnak lakásokat venni, hogy aztán nagy haszonnal eladják azokat. De akad itt szorongó asszony, akit a családi tragédiája kerget az aukcióra, egy nyúlnak öltözött színész, valamint egy leszbikus pár, akik közül az egyik nő épp kisbabát vár. A színészek nagy odafigyeléssel, már-már intim játékkal mutatják be nekünk ezeket a karaktereket, akiket látszólag semmi sem köt össze, a sorsuk mégis összefonódik.

A Hétköznapi szorongásokban az a jó, hogy az elején ötletünk sem lehet arról, hogy vajon ki követte el a kettős bűntényt. Ez pedig a krimik között máris kiemeli a produkciót, mert a legtöbb esetben már kilométerekről látni lehet, hogy mi lesz a nagy csavar a végén. Az évad egyébként nem hosszú, 20-30 percesek a részek, és mindössze három óra alatt le lehet pörgetni az egészet. A Netflix szériája tehát olyan, mint egy hosszabb film, és mivel a sztori jó ütemben csordogál, az alakítások élvezhetőek, és valahogy életszagúan hat az egész, nem lennénk meglepve, ha gyors dara lenne azoknak, akik leülnek elé.

A széria abszolút hiánypótló, és legfőképp azoknak kiváló néznivaló, akik unják már a hideg-rideg skandináv krimiket, mert ezen bizony jókat lehet mosolyogni.

A Netflix krimije amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Pont karácsony és szilveszter utánra való, mert van még benne némi ünnepi hangulat, de a realista hangvétel egyszerre hat kijózanítóan az emberre. Merthogy az ideges túszok között könnyedén magára ismerhet bárki.

A Hétköznapi szorongások magyar felirattal elérhető a Netflixen.