Hihetetlen, hogy pont ez a középszerű sorozat tarol most a Netflixen

2022.01.06. 16:53

Harlan Coben amerikai írót nagy tömegek imádják rejtélyes thrillerei miatt. A szerző regényei gyakran szólnak régóta meg nem oldott bűnügyekről, gyilkosságokról, és jellemző rájuk, hogy több csavar is várja az olvasókat egy-egy sztori végén. A művész annyira a védjegyévé tette ezt a stílust, hogy sokan már a neve miatt leülnek a képernyő elé. Főleg, hogy Az idegen, Az erdőAz ártatlan és az Örökre eltűnt után

a Netflixen éppen taroló Maradj mellettem (Stay Close) már az ötödik olyan sorozat, amely Harlan Coben istállójából érkezik.

A Maradj mellettem a cikk írásának pillanatában a legnépszerűbb sorozat idehaza a Netflixen, a nyolcrészes produkció olyan alkotásokat előz meg a toplistán, mint a Vaják és a Ne nézz fel! Ezúttal pedig azt kell hogy mondjuk, a dolog szinte érthetetlen, mert hatalmas katyvasz lett a legújabb Harlan Coben-adaptáció. Egy szirupos kertvárosi dráma, amely a végére saját magát teszi kicsit nevetségessé.

A történetnek három főszereplője van, Megan Pierce (Cush Jumbo), aki épp hozzámenni készül a párjához, akivel három közös gyermeküket nevelik, és látszólag tökéletes harmóniában élnek. Nem kell sokat várni azonban, és kiderül, hogy Megan súlyos titkokat rejteget, korábban Cassie néven rúdtáncolt és vetkőzött egy lebujban. Szintén fontos karakter Ray Levine (Richard Armitage), aki elvesztette élete szerelmét, ráadásképp a karrierje is megfeneklett, mert lesifotósként dolgozik. Képbe kerül rajtuk kívül a kiégett detektív, Michael Broome (James Nesbitt), aki egy 17 éve megoldatlan ügy miatt nem tud éjszakánként aludni.

A december 31-én bemutatott sorozat nagy hibája, hogy mindenből kicsit sok van benne. A szereplők annyira megviseltek, hogy már-már karikatúrába illenek. Főleg akkor válik ez egyértelművé, amikor a lentebbi képen látható Barbie (Poppy Gilbert) és Ken (Hyoie O’Grady) becsatlakozik, akik olyan harsányak, mintha most léptek volna ki a La La Landből. Ráadásul hiába igazoltak le a készítők olyan nagy neveket, mint Richard Armitage és James Nesbitt, egyedül a drogfüggő és teljesen szétcsúszott ügyvédet játszó Eddie Izzard tudja hozni azt, amit elvárunk egy ilyen tehetséges színészgárdától.

Az, hogy mindenki rejteget valamit, pont a karakterek egyediségét öli ki a történetből, ez nagyjából a harmadik epizódra csúcsosodik ki. Ekkorra már minden mindennel összefügg, ez pedig rendkívül mesterkéltté teszi a produkciót.

A színészek gyatra teljesítménye, a hanyag fényképezés és a feszültségkeltőnek szánt, de béna zenék miatt a Maradj mellettem kicsit olyan, mintha véletlenül egy Hallmark-filmet indítottunk volna el.

A thrillersorozat első egy-két része alapján biztosan nagyon kevesen lesznek, akik kitalálják, hogy ki a gyilkos. A Maradj mellettem ebben legalább jó. Mert egészen a végéig fogalmunk sem lehet, hogy kinek/kiknek van vaj a fülük mögött, és az internetes reakciók alapján úgy tűnik, voltak még páran így ezzel.

merthogy a finálét követően sokan ragadtak billentyűzetet, hogy kifejezzék, mekkora pofont adott nekik a Maradj mellettem.

A Netflix újdonságát sajnos legfeljebb azoknak tudjuk ajánlani, akik teljesen odáig vannak a fentebb említett Harlan Cobenért, mindenki más inkább kerülje el ezt a sokat ígérő, de keveset adó szériát. Egy fájóan középszerű thrillerről van szó ugyanis, ebben a műfajban az online videótár tett már le sokkal jobb címeket az asztalra: a Fauda, az Ozark vagy a Te csak néhány ezek közül.

A Maradj mellettem tipikusan az a fajta tévészéria, amelyet vagy nagyon utál valaki, vagy nagyon imád. Középút nincs nagyon.

A nyolcrészes sorozat a Netflixen szinkronnal és magyar felirattal is elérhető.