Az HBO GO-n találtuk meg a világ legőrültebb horrorfilmjét

2022.02.27. 10:39

James Wan egészen bámulatos, hogy mennyit adott az elmúlt lassan két évtizedben a horror rajongóinak. A rendező komoly franchise-okat indított be. Az egészet 2004-ben kezdte a Fűrész első részével, majd jött az Insidious, a Démonok között és az Annabelle, amelyek közül mindhárom trilógiává nőtte ki magát. Ez bravúr, még úgy is, hogy a folytatások egy részét már „csak” producerként vagy íróként jegyezte a kreatív szakember. Persze James Want sokan ismerik a Halálos iramban 7. vagy az Aquaman miatt is, de a direktor a mai napig ezer szállal kapcsolódik az ijesztgetéshez.

Mindig különleges eseménynek számít tehát, amikor Wan horrort csinál, minket valamiért mégis elkerült az Eleven kór (Malignant) című 2021-es produkció, amelyet idehaza a mozik is bemutattak anno, most februárban pedig felkerült az HBO GO-ra. Talán nem kapott olyan jó reklámot Magyarországon, ki tudja, néhány véleménynek utánaolvastunk, és a spoilereket sikerrel elkerülve veselkedtünk neki. Arra azonban nem voltunk felkészülve, hogy micsoda őrület lesz ez a film.

Az Eleven kór első nagyjából egy órája semmi extra, szinte már unalmas és végtelenül klisés. 1993-ban járunk, amikor a Simion Gyógyintézetben egy Gabriel nevű beteg elszabadul, és lemészárolja az intézmény több dolgozóját is. Aztán ugrunk a jelenbe: egy Madison Lake nevű nőt látunk, akit úgy megver a férje, hogy csúnyán beüti a fejét, és még el is vetél. Nem sokkal ezután furcsa dolgok történnek az Annabelle Wallis által játszott hősnővel. Először egy árnyszerű lény megöli az erőszakos urát, majd látomások kezdik kínozni az asszonyt: épp zajló gyilkosságokat kezd el látni maga előtt.

Ha valakinek a sztori elsőre zavarosnak tűnik, ne aggódjon, nem az ő készülékében van a hiba, mert az. A film nézése közben mi se tudtuk elhelyezni pontosan a puzzle kirakósait, egy csomó ideig óriási katyvasznak vagy inkább blöffnek tűnt az Eleven kór. Épp ezért döbbentünk meg azon, amit az utolsó fél óra nyújtott.

Annabelle Wallis, az Eleven kór című film főszereplője
Annabelle Wallis, az Eleven kór című film főszereplője
Fotó: Warner Bros / YouTube

Arra lehetett számítani, hogy a rettegett Gabriel és a főhősnő Madison sztoriját valahogy összekötik, de életünkben nem láttunk még ennyire beteg ötletet, ahogy azt a készítő megtette. El sem tudjuk képzelni, hogy nézhetett ki, amikor pitchelte James Wan a Warner Brosnak a filmet, de mi elküldtük volna a fenébe, az biztos.

A végső fordulat abból a szempontból is különleges, hogy nagyjából 25-30 perc van még hátra a filmből, amikor ellövik. Onnantól kezdve pedig az Eleven kór maximumra tekeri a fordulatot, és olyan őrültek házát prezentálnak nekünk a tévéképernyőn, amitől bárki le fogja tenni a haját, aki mindenféle előtudás nélkül megy neki a produkciónak. A fentiek nem rontják az élményt egyébként, nem kell aggódni, ráadásul a külföldi marketingesek is jó munkát végeztek az előzetesekkel:

semmit nem lőnek le abból, hogy az Eleven kór miért az elmúlt öt év, de lehet, hogy tényleg a világ legbetegebb horrorfilmje.

Nekünk a gyomrunk felfordult tőle, egyszerűen számítani sem lehetett erre a fordulatra. Öröm látni, hogy eredeti ötletek terén van még puskapor Hollywoodban. Valamiért ezek a nagy durranások rendre a horror műfajában bukkannak fel, elég a Midsommarre vagy éppen a 2015-ös The VVitchre gondolni, de emiatt nem fogunk panaszkodni. Inkább élvezzük a látottakat.

A technikai részt illetően az Eleven kór már közel sem teljesít annyira jól. Igaz, hogy az akciók és a harcjelenetek rettenetesen jól lettek benne összerakva, illetve láthatók a filmben egészen bravúros vizuális megoldások... Az egészet azonban néha ZS kategóriás filmmé silányítják a rosszul eltalált zenei betétek. A forgatókönyv is szétesik, a színészek pedig mintha csak félig figyeltek volna oda a munkájukra, és az eszük valahol másfelé járt volna, annyira amatőrök módjára alakítanak. Már-már egy átlag Netflix-film színészi teljesítményei jutottak eszünkbe, amit nem éppen dicséretnek szánunk.

Az Eleven kór semmilyen mércével nem jó film, de hogy iszonyúan ötletes, megdöbbentően fordulatos és gyomorforgató, ahhoz kétség sem férhet. A gyengébb idegzetűek egy hétig nem fognak tőle aludni, de az is lehet, hogy kettőig.

Az Eleven kór szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO GO-n.