Rákattantak a Netflix-nézők Tom Hardy sötét drámasorozatára

2022.03.18. 11:01

Nem számít ritkaságnak, hogy egy-egy tévésorozat azt követően válik különösen felkapottá, hogy a Netflixen is szélesebb körű premiert kap. Ilyen volt a Manifest, amelyet az amerikai NBC-csatorna elkaszált, aztán az online videótáron akkorát durrant a misztikus produkció, hogy a Netflixnek nem volt képe nem megmenteni, így biztosan jön belőle a negyedik évad. Hasonló sikertörténet volt A nagy pénzrablás is, a spanyol bankrablós krimiből biztosan nem készül két évadnál több, ha az Antena 3-on múlik.

Tom Hardy kosztümös drámasorozatát az FX és a BBC közös erővel hozták tető alá, és mutatták be az első évadot 2017 elején. A Tabu készítője az a Steven Knight ráadásul, aki a Birmingham bandája című maffiózós sorozatot is megalkotta, így nem volt egyáltalán nagy csoda, hogy mind az amerikai, mind pedig a brit nézők szerették az első 8 részt.

Magyarországon valamiért nem vált felkapottá a Tabu, mármint egészen mostanáig, március 11-én ugyanis bemutatták magyar felirattal az első szezont a Netflixen. Ahhoz képest pedig, hogy most már egy ötéves sorozatról van szó, megdöbbentő eredmény, hogy a Netflix napi top 10-es listáján a Tabu az ötödik helyre tudta felverekedni magát a sorozatok között, még a frissen debütált Vikingek: Valhallát is megelőzve.

Nem egyedül hazánkban tört be a köztudatba egyébként a Tabu.

A brit újságok arról kezdtek cikkezni, hogy náluk is sokan belekezdtek a sztoriba, és toplistás lett a Netflixen a sorozat.

A történet 1814-be kalauzol, a középpontjában pedig James Delaney, egy több mint 12 évre kámforrá vált fickó áll, akit mindenki halottnak hitt. Apja halála és az USA-val való háború lecsengése miatt azonban a Tom Hardy által játszott karakter visszatér a feledés homályából, ráadásul 14 lopott gyémánttal a zsebében. A Tabu a 19. századi London sötétebbik oldalát mutatja be, egyesek gótikus horrornak állítják be, de inkább egy olyan produkcióról van szó, amely szügyig gázol a politikai és üzleti korrupció mocsarában, eközben pedig bemutatja, hogy a munkásosztály mennyit szenved, míg a gazdagok henyélnek.

A sorozat erősen főszereplő-központú, így a Tom Hardy-rajongóknak ajánlott, mellette kissé elsikkadnak az olyan tehetségek sajnos, mint a Trónok harcá-s Oona Chaplin például. Tény azonban, hogy a markáns hangvétel pont ennek a húzásnak köszönhetően van meg a Tabuban.

Mikor lesz egyáltalán folytatása?

Azok, akik a sorozat végére érnek, vélhetően a fejükhöz kapnak, mivel a sztori cliffhangerrel ér véget, azaz nincs lezárva. 2017-ben a jó nézettségnek köszönhetően a BBC és az FX berendelte a második évadot, ám azóta is várunk arra, hogy elkészítsék azt. A netflixes siker talán felgyorsíthatja a dolgot, premierdátum azonban még csak évre pontosan sincsen. A készítő, Steven Knight még 2021 végén a Collidernek nyilatkozta, hogy a tervezett 8 részből 6-ot már megírtak, és azon vannak, hogy Tom Hardyval végre egyeztetni tudják, hogy a sztár mikor ér rá a forgatásra.

Manapság a sorozatnézők hozzá lehetnek szokva, hogy akár 2 vagy 2 és fél is eltelik, mire egy produkció folytatást kap. Az viszont tényleg szinte példa nélküli, hogy egy széria ilyen hosszú hiátusra menjen. Nem érdemes tehát túlzottan meglepődni, ha véletlen mégis egyik pillanatról a másikra bejelentik, hogy – mondjuk – időegyeztetési problémák miatt a Tabu új évada nem készül el. Kár lenne érte, az biztos.

A Tabu magyar felirattal elérhető a Netflixen.