Jézusom, mi ez a sorozat a Netflixen?

2022.04.17. 06:48

Ha vallásos témában készít filmet vagy sorozatot az ember, nem árt, ha óvatosan közelít a dologhoz. Máskülönben az lehet a vége, mint a 2020 januárjában bemutatott Messiás (Messiah) esetében, amelyet látva sok keresztény néző mondta le felháborodásában a Netflix-előfizetését. Nem ez az egyetlen eset a közelmúltból, az HBO-s Az új pápa főcímében riszáló apácák még a Vatikánhoz is eljutottak, az egyházi elöljárók pedig csúnyán ki is akadtak miatta.

A Messiás című 10 részes széria érzékeny témához nyúl: a történet szerint Damaszkuszban járunk, ahol az USA seregének 2018-as kivonulása után küszöbön áll, hogy az ISIS elfoglalja a legnagyobb szír várost. Ebben a helyzetben bukkan fel egy Al-Masih (Mehdi Dehbi) nevű férfi, aki a tömegnek szónokolva arról kezd el beszélni, hogy kivezeti őket innen, és békés helyet talál nekik, ha vele tartanak.

Természetesen, ha a semmiből felbukkanna valaki, aki Messiásnak nevezi magát, arra sokan felkapnák a fejüket a valóságban, és ez a sorozatban is hasonlóképpen történik.

Nem tart sokáig, hogy a Moszad, vagyis Izrael nemzeti hírszerző titkosszolgálata kezére kerüljön Al-Masih, de a CIA is bekapcsolódik, és egy földhözragadt gondolkozású ügynöknő, bizonyos Eva Geller (Michelle Monaghan) az események sűrűjében találja magát.

A Netflix sorozatára semmiképp nem mondanánk, hogy istenkáromló lenne.

Inkább egy érdekes gondolatkísérletről van szó, ami arra készteti az embert, hogy az évad nézése alatt azon agyaljon, hogy tényleg… mi lenne, ha Jézus Krisztus napjainkban visszatérne? Lenne egyáltalán, aki vakon bízna benne és követné?

Érdekes megoldás a készítők részéről, hogy az elején ránk bízzák, hogy elhisszük-e, hogy Al-Masih valóban a próféta. A férfi csodatételei mindig úgy történnek, hogy a részletek a nézők elől rejtve maradnak, nem tudhatjuk például, hogy valóban kámforrá vált-e az új Jézus a cellájában, vagy kimenekítették és a felvételeket törölték. Ahogy az első kézrátétellel való gyógyítása is megkérdőjelezhető. Rajtunk múlik, hogy mennyire állunk szkeptikusan a témához, az viszont bizonyosnak látszik, hogy ez a fickó nem akar rosszat, a szeretetről prédikál, és úgy szól az emberekhez, hogy rögtön a pilotban nagyjából kétezren a követőivé válnak.

A rejtélyfaktor kimondottan erős a Messiásban.

Ahogy a szezon gördül előre, úgy egyre több csoda történik, és a kiindulóponthoz képest még az is megkérdőjeleződik, hogy Al-Masih nem rosszfiú-e véletlen. Nagy kár, hogy a koronavírus-járvány keresztbe tett a produkciónak, és a Netflix nem merte vállalni, hogy a második évadot leforgassa, így kénytelenek voltak kaszálni a Messiást.

Az a 10 epizód ugyanis, ami elkészült, rettenetesen nézeti magát – alig lehet abbahagyni. Nem elég, hogy Mehdi Dehbi nagyon karizmatikus a főszerepben, azt is izgalmas látni, hogy a Messiás felbukkanása milyen hatással van az őt körülvevő modern emberekre, és persze a világra.

A Messiás készítői bátran álltak bele abba, hogy a főhős vízen jár, csodát tesz, gyógyít és feltámaszt, ergo minden olyat megcsinál, amire anno a Biblia szerint Jézus képes volt. Nem csodáljuk, hogy a vallásos nézők közül sokan kiakadtak rajta, de egy, a szórakoztatást célul kitűző popcornszériáról van itt szó, amit nagyon lehet élvezni. Csak kell hozzá egy kis nyitottság, és hogy az ember agyáig eljusson, hogy ez nem több, mint izgalmas fikció. (8/10)

A Messiás szinkronnal és magyar felirattal is elérhető a Netflixen.