Alig hisszük el, de a Ducika kalandjai az év legviccesebb sorozata

2022.06.30. 21:31

Annak idején nagy divatjuk volt a családi szitkomoknak, jó pár évet kell visszamennünk hozzá, de élből fel tudunk sorolni néhány kultikus darabot: Kaliforniába jöttem, Egy rém rendes család, Az ítélet: család, Házi háború és még folytathatnánk. A közelmúltban azonban nagy szívfájdalmunk, hogy a zsáner csúnyán botladozik, az értékelhetőbb darabok közül csak a Nevelésből elégségest és a Modern családot tudnánk kiemelni.

Igény pedig lenne a szerethető tévés famíliákra, legalábbis ezt jelzi, hogy az ABC-n vetített Modern család a fénykorában végigtarolta a díjátadókat – főképp az Emmyt –, és hatalmas közönségkedvenc is volt egyben.

Az HBO Max igyekszik betömni a piaci rést, a The Gordita Chronicles című új családi vígjátéksorozattal, melyet június 23-án tettek közzé. A magyar cím alapján meg nem mondanánk, hogy egy méltó örökösről van szó... és könnyen el is tudjuk képzelni, hogyha valaki meghallja azt, hogy „nézd a Ducika kalandjait, mert irtó szellemes sorozat”, a szélrózsa minden irányába fut szét, pedig az fizikailag lehetetlen. Álljunk meg egy szóra. A fordítás borzalmas, aláírjuk, maga a 10 részből álló első évad azonban megér pár szót.

A történet főszereplője egy latin-amerikai újságírónő, aki visszaemlékszik 1985-re, amikor még duci kislány volt és családjával együtt nagy reményekkel vették nyakukba a világot. Castelliék ugyanis a Dominikai Köztársaságból Miamiba költöztek. A pilot a búcsúbulival kezd, folyik a pia, Victor (Juan Javier Cardenas) és felesége, Adela (Diana Maria Riva) széles mosollyal magyarázzák, hogy az új világban a Kánaán vár rájuk, medencés villa, jó meló, barátságos szomszédok.

Ehhez képest a Ducika kalandjai főszereplői jókora kultúrsokkba szaladnak bele. Az USA közel sem olyan, mint amilyennek a filmekben látták. Főleg egy hívő, visszafogott családnak.

Kezdve azzal, hogy az iskolában – ahogy a címszereplő, Ducika vagy igazi nevén Cucu (Olivia Goncalves) megjegyzi, itt nemcsak a lányok, de még a fiúk is úgy néznek ki, mintha Madonna-hasonmásversenyen lennének. Az órákon tilos spanyolul megszólalni, ráadásul az egyébként elragadó kislány az első napján baromi nagyot füllent, aminek lehet, hogy az lesz a vége, hogy jól megverik. Cucu nővére, Emilia (Savannah Nicole Ruiz) hozza az egy fokkal felnőttesebb témákat, ő speciel menő csaj akar lenni, és attól sem riad vissza, hogy a szüleitől lopjon, ha éppen új műkörmöket akar magának, vagy az új Péntek 13-at megnézni.

A már említett családfőt, Victort drogbárónak nézik, a gyerekek anyja, Adela pedig hiába keresne új barátokat, a helyi latinák csak fintorognak, ha meglátják a nőt. Szóval mindenkinek megvan a maga problémája, de ezeket a készítők szerencsére mindig egy jó adagnyi humorba csomagolva tálalják nekünk, így nem ülik meg a gyomrunkat.

Az HBO Max új szitkomját tényleg ne nézze senki evés vagy ivás közben, mert a képernyőn fog minden landolni. Egyszerűen nem lehet végignézni a Ducika kalandjait röhögés, vagy nagyon látványos vigyorgás nélkül.

A legtöbb családi sorozattal, amiket mostanában készítenek, az a legnagyobb probléma, hogy úgy gondolják, hogy erre a műfajra csak a gyerekek vevők. Így a Nickelodeon vagy Disney Channel mélységében mozognak a produkciók. A Ducika kalandjaiban a párbeszédek és beszólások a megszokottakhoz képest üdítően kreatívak. Mi sosem laktunk az Egyesült Államokban, de így is nagyon szépen átjön, hogy nem lehet könnyű a beilleszkedés.

Így kell ezt csinálni, kérjük szépen. A família különböző tagjai mind megszólítják a különböző életkorú tévézőket, így mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. Persze ez nem jelenti azt, hogy mondjuk Cucu vagy Emilia problémáin ne lehetne jókat szórakozni. A gyerekszereplők éretten játszanak, egy-két részen belül az egész szedett-vedett Castelli-famíliát a szívébe zárja az ember. Annak ellenére is, hogy a szérián látszik az alacsony költségvetés és a fényképezés emiatt gagyi helyenként.

Az Eva Longoria (Született feleségek) által rendezett első epizódból, hiába csak 30 perces, rögtön le lehet szűrni, hogy milyen lesz a Ducika kalandjai stílusa. Minket a jól megírt poénokkal, a kedvelhető, földhözragadt főszereplőkkel és a nosztalgikus, 80-as évekbeli háttérrel rögtön odaszegeztek a képernyő elé, és vagy három-négy rész után tudtunk csak onnan felkelni. Ez a produkció a tankönyvi példa arra, hogy nem érdemes a borító alapján megítélni egy könyvet.

Nem gondoltuk volna, hogy ezt írjuk, de a Ducika kalandjai a nyár, sőt az év szitkomja eddig, üdítő és vicces néznivaló, amit kár kihagyni. Nem is csak a 80-as évek miatt nosztalgikus, hanem azért is, mert arra emlékeztet, amikor a családi szitkomok még jók voltak.

7,5/10

A Ducika kalandjai szinkronnal és magyar felirattal elérhető az HBO Maxon.