Csúnyán lehúzták a kritikusok, mégis tarol a Netflixen ez az új sorozat

2023.04.18. 20:07

Bár a Netflixen a tartalomdömping miatt sűrűn előfordul, hogy középszerűnek vagy annál rosszabbnak számító sorozatot kapunk, így is szinte példa nélküli, ami a streamingszolgáltató április 13-án közzétett új krimivígjátékával, A floridai férfival (Florida Man) történt. A produkció a Rotten Tomatoes oldalán cikkünk írásának pillanatában 0 százalékon áll. Tegyük hozzá gyorsan, hogy öt kritika alapján, de akkor is felhúzza az ember a szemöldökét, főleg, hogy a hétköznapi nézők 85 százalékra értékelték a hétrészes első évadot. Ezúttal úgy tűnik, hogy az igazságot tényleg nem a kritikusoknál kell keresni, mert

A floridai férfi nagyon messze van attól, hogy egy nagy nullának nevezzük.

A széria ráadásul nézettség tekintetében láthatóan jól teljesít a Netflixen, Amerikában a Love Is Blind című reality és a Balhé (Beef) című dramedy mögött a harmadik pozíciót foglalja el épp, Magyarországon pedig az élre tört.

A floridai férfi inspirációja egészen érdekes, mert egy 2013 környékén fellángolt internetes mémen alapul a sorozat. Akkor kezdett elterjedni, hogy a floridaiak között elég sok olyan van, aki hajlamos arra, hogy megkergüljön. Az elmúlt évtizedben a legbetegebb híradások és bűnügyi jelentések érkeztek az amerikai államból, például, hogy annyira berúgott egy floridai férfi, hogy feljelentette magát ittas vezetésért a rendőrségen. Vagy: egy floridai férfi Barack Obama újraválasztásakor dühében öngyilkos lett, és az általa hátrahagyott jegyzetre csak a „Fuck Obama” üzenetet firkantotta rá. Ehhez hasonló esetekkel tényleg Dunát lehetne rekeszteni, de hogy pozitívabb kicsengésű sztorit is emlegessünk Floridából, 2020-ban egy fickó egy aligátorral birkózott azért, hogy megmentse a kiskutyáját.

A Netflix új krimije röviden-tömören azt próbálja bemutatni, hogy Florida tényleg groteszk hely. A főszereplő egy Mike Valentine (Édgar Ramírez) nevű fickó, egy exzsaru, akinek a vesztét szerencsejáték-függősége okozta, ugyanis egy philadelphiai gengszternek, Moss Yankovnak (Emory Cohen) kell dolgoznia, hogy felhalmozott adósságát törlessze. Amikor a nagyfőnök összevész a modellmagazinok hasábjaira illő barátnőjével, Dellyvel (Abbey Lee), és a lány Floridába menekül egy lopott sportkocsival, hősünk is nagy slamasztikában találja magát, neki kell visszarángatnia a nőt Mosshoz.

Amiben A floridai férfi megbukik, az az, hogy a sorozat nem tudja magáról eldönteni, mi akar lenni. Kiderül, a kétes múltú jófiút egyébként korrektül alakító Édgar Ramírez és a szőke démon, Delly között titkos viszony alakult ki a maffiafőnök háta mögött. Egyrészt ezt a szerelmi sztorit fejtegetik nekünk az írók, másrészt rögtön a pilotban behoznak egy kincskeresős szálat, amely nyilván az évad végéig átível majd. Harmadrészt majdnem, hogy gagként dobálják be a floridai őrülteket, akik kézigránáttal felfegyverkezve rabolnak ki kisboltokat, hogy aztán mentőautókat lopjanak félmeztelenül. Van itt minden, de az, hogy egy kaotikus mixé válik A floridai férfi, egyáltalán nem válik a széria előnyére.

A kevesebb több lehetett volna, a sallangok nagy részét levágva A floridai férfiról, egy egészen élvezhető szériát kapunk, amelyet, ha nem veszünk komolyan, el lehet nézegetni. Úgy nagyjából a The Lincoln Lawyer-sorozat környékére lőnénk be a Netflix-újdonságot, és ezt dicséretből mondjuk, mindkettő korrekt délutáni matiné.

Édgar Ramírezt ki kell emelnünk A floridai férfi szereplőgárdájából, szépen viszi a hátán a sorozatot, és bár az Abbey Lee-féle Dellyvel nincs olyan jó kémiája, mint szeretnénk, az idegesítően ostoba főnökével való veszekedései feldobják az epizódokat, főleg, hogy a főmaffiózót folyamatosan átveri a palánkon az exzsaru. Mike amellett, hogy nyomozgatni kényszerül Floridában, rég nem látott családjával is felmelegíti a jócskán kihűlt kapcsolatát, és bár ezek a jelenetek jórészt időhúzásnak hatnak, a főszereplő apját alakító Anthony LaPaglia ugyancsak gyöngyszem. A Bosszúállókból és a S.H.I.E.L.D. ügynökeiből ismert Clark Greggről nem beszélve, aki itt nyaraló seriffet játszik, és bár az elején konkrétan fogalmunk sincs, milyen szerepe lesz, végig látványosan lopja a show-t, és a helyére is kerül a történetben.

A floridai férfi legnagyobb hibája a zavarossága mellett a játékideje: mire eljutunk a legtöbb őrületet kínáló utolsó két részig, addigra elfáradunk, és a lelkesedésünk is alábbhagy. Simán el lehetett volna ezt a sztorit mondjuk hat darab 40 perces részben mesélni, és máris kevésbé ülte volna meg a gyomrunkat.

Egynek jó ez, főleg, ha az ember visszasírja a könnyedebb krimisorozatokat, de amennyiben hasonlóan popcorn, kincskeresős kalandra vágyik valaki, akkor inkább nevezzen be az Outer Banksre. Nem bánja meg.

A floridai férfival kapcsolatban pedig az a végszavunk, hogy ha nem lesz második évada, akkor sem dőlünk a kardunkba. Főleg, hogy ebben az egészben valószínűleg nincs már annyi puskapor, hogy még egy körre elővegyék.

6/10

A floridai férfi szinkronnal és magyar felirattal elérhető a Netflixen.