Van egy magyar tó, mindenki a csodájára jár

2023.09.24. 13:23

Megérkezett a Tisza-tó születésének 50. évfordulójának alkalmából készült Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című természetfilm előzetese. A produkció Szendőfi Balázs rendezésében, Ljasuk Dimitry szereplésével 2023. október 3-án kerül a nagyközönség elé.

A Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom az ötven éve létrehozott víztározó egyedi élővilágát mutatja be. Az ember alkotta természeti paradicsomban a Tiszának köszönhetően egy különleges ökoszisztéma jött létre. A film négy évszakot átívelve bemutatja, hogy az évtizedek alatt mivé lett ez a páratlan hely, a Tisza-tó.

Egyedi látásmód

Az alkotók meghatározó karakterek a természetfilmes világban. Ljasuk Dimitry bár több filmet is jegyez már, frissnek számít a szakmában, látásmódja teljesen eltér a szokásos természetfilmes rendezőktől. A vlogos, dokumentarista stílusát legtöbben a Netflixen is látható, Jóreménység-sziget című egész estés filmjében ismerhették meg.

Szendőfi Balázs számtalan díjat és elismerést kapott természetvédelmi, kutatói és filmes munkásságáért. Az író-rendező Szendőfi leginkább halkutatással foglalkozik, ő volt az első, aki természetes élőhelyén filmezte le a – 2015-ben Antal L. által új fajként leírt – bihari márnát, valamint a Parvulescu által 2019-ben új fajként meghatározott bihari rákot.

Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című produkció harmadik operatőre, Fehér Zoltán neve szintén ismert lehet a magyar természetfilm rajongók előtt. A Vad víz: Aqua Hungarica, valamint a Múlt és jelen: Vizeink az ember kezében című természetfilmjét országszerte láthatták a mozikban és a tv-ben. 2023-ban a Rejtett világ: A vadvizek története című filmje a Gödöllői Természetfilm Fesztivál fődíjasa lett.

A Tisza-tó, az ember alkotta paradicsom című alkotást idén nyáron már több, a Tisza-tó környezetében elhelyezkedő telepütésen premier előtt bemutatták. A különleges film 2023. október 3-án kerül a mozikba.