Befejeződött napjaink legjobb sorozata, amelyet rajtunk kívül senki sem ismer

2023.09.29. 18:49 Módosítva: 2023.09.29. 19:26

Vannak olyan tévésorozatok, amelyeket egy bizonyos szűk nézőközönség, akik rájuk találnak, nagyon szeretnek – a mainstream ingerküszöbét azonban a legtöbbször nem sikerül átütniük ezeknek a rejtett gyöngyszemeknek. A rezervátum kutyái (Reservation Dogs) is ilyen szériának indult még 2021 nyarán – csodával határos módon, minden odds ellenére mégis három évadot ért meg, és pár napja búcsúzott az utolsó részével.

reservation dogs s3 fx on hulu facebook
Fotó: FX on Hulu

A Hulu saját gyártású produkciója, melyet idehaza a Disney+ sugároz, igazán különleges egyveleg, mert a kezdetek kezdetéhez képest valami olyasmivé fejlődött, amire nem voltunk felkészülve. A rezervátum kutyái egy tipikus kisvárosi gengszteres sorozatnak indult, amelyben néhány amerikai bennszülött tinédzser dacolt a törvényekkel, és a helyi rendőrfőnökkel, Biggel (Zahn McClarnon). Hogy aztán A rezervátum kutyái valahol útközben, szinte észrevétlenül átmenjen egy rendkívül szívbe markoló felnövéstörténetbe, melynek középpontjában pár indián fiatal áll, akik legjobb barátjuk elvesztését próbálják feldolgozni.

Amiben A rezervátum kutyái az első évadtól kiemelkedett, hogy mennyire természetes alakításokat láthattunk a javában fiatal szereplők részéről. Ott volt kezdésnek a Devery Jacobs által játszott Elora Danan karaktere, akit a Willow című kultfilmből neveztek el így, és aki kiskorában vesztette el anyját, emiatt koravén és koraérett tinivé vált. De a csapat megkerülhetetlen tagjaként ismertük meg a kissé túlérzékeny, de csupaszív Beart (D'Pharaoh Woon-A-Tai), aki tőle elidegenedett rapper apjával próbálta felvenni a kapcsolatot, na és ne feledkezzünk el a mindig laza Willie Jackről (Paulina Alexis) és a kicsit gyerekes, mégis bölcs és szerethetően geek Cheese-ről (Lane Factor) se.

Ők négyen álltak össze, hívták magukat Rez Dogsnak, és lázadtak a világ ellen, csak hogy a második évadra belássák, vannak fontosabb dolgok annál, mint hogy ki a legnagyobb rebellis a környéken. Bearék sztorija innentől kezdett látványosan mélyülni, ahogy konkrét célul tűzték ki, hogy a meghalt társuk, Daniel nagy vágyát valóra váltják, és elmennek Kaliforniába. Mindezt a második etap utolsó részére megvalósították, és már az az epizód is tökéletes sorozatzáró lett volna, ahogy a Rez Dogs tagjai egymást ölelve álltak a Los Angeles-i tengerparton, de szerencsére a Hulu adott még egy bónuszkört a sorozatnak.

A rezervátum kutyái pedig a harmadik évadára ért be úgy igazán, a sorozat a saját szereplőivel együtt nőtt fel, és vált napjaink legjobb és (idehaza biztosan a) legalulértékeltebb amerikai dramedyjévé.

Napjaink indián társadalmának ábrázolásában különösképp kiemelkedett A rezervátum kutyái. A legtöbb filmben és sorozatban cowboyokat skalpoló, vérszomjas bennszülöttekként ábrázolják ezt a népcsoportot. A Hulu szériája azonban remekül rámutatott, hogy egy kulturálisan nagyon gazdag, izgalmas rétegről van szó. Amerika olyan szeletéről, amelybe mi, magyar tévénézők másképp az életben nem látunk bele semennyire. A rezervátum kutyái autentikusságáról gondoskodott végig, hogy amerikai őslakos készítők, rendezők és írók jegyezték a szériát, és a szereplőgárda nagy része is bennszülöttekből állt. A készítési folyamatokba Sterlin Harjo, a showrunner mellett az egyedi humoráról ismert Taika Waititi is hozzáadta a tehetségét – az érzékeny, de jó poénok tehát végig garantáltak. Már ha valaki nem rohan ki a világból Waititi kicsit se píszí stílusától...

Kissé váratlanul ért bennünket, de nagyon tudtuk értékelni, hogy az indiánok spiritualitása mennyire a középpontba került ebben a sorozatban, Bearnek folyton megjelent egy rég meghalt harcos, William Knifeman (Dallas Goldtooth) szelleme, és más karaktereket is sűrűn láttunk, hogy elhunyt szeretteikkel beszélgettek, akik a másvilágról üzentek nekik. A mágikus realizmus egy olyan műfaj, amivel csínján kell bánni, könnyen mehet át gagyiba a végeredmény, de Sterlin Harjo és csapata olyan érzékenységgel és odafigyeléssel nyúltak hozzá ezekhez a jelenetekhez, hogy könnyű volt elérzékenyülni rajtuk.

A szeptember 27-én leköszönt utolsó évad helyenként nem találta a fókuszt, ide-oda csapongtak a készítők a karakterek között, de mégis megúszták ezt a hibát azzal, hogy zseniális minitörténeteket tálaltak nekünk félórás adagokban. A rezervátum kutyái legemlékezetesebb csúcspontjait köszönhetjük ennek a 10 új résznek, melyek közt volt, amikor Beart láttuk egy mitikus lény, a férfiakat halomra öldöső Deer Lady (Kaniehtiio Horn) társaságában utazgatni Amerikában, Elora Danan az apjával vette fel újra a kapcsolatot (a fickót egyébként a mindig zseniális Kevin Bacon alakítja), de megnyaltuk mind a tíz ujjunkat a flashback-rész után is, mely a fiatal főszereplők LSD-től megrészegült szüleit állította középpontba. Old Man Fixico sorsa pedig földbe döngölt minket a végére, de rendesen.

Onnan tudni, hogy egy sorozat jó, hogy a legutolsó részét az ember úgy gyászolja meg, mintha valamelyik rokonát vagy barátját veszítené el – A rezervátum kutyái fináléja után pont ez az érzésünk volt.

Még úgy is, hogy az alkotók tulajdonképpen optimista, a jövőbe bizakodva tekintő búcsút raktak össze a Rez Dogsnak. Még anno, a pilot után nem gondoltuk volna, hogy ezek az önjelölt gengszterek így a szívünkhöz nőnek, de Taika Waititiéknek összejött a bravúr.

Azon ritka alkalmak egyike A rezervátum kutyái búcsúja, ami után nincs is hiányérzetünk, pont jókor, jó ütemben zárták le a szériát – éppen hogy, de nem húzták túl a történetet. Abban nagyon reménykedünk, hogy valamilyen formában a fiatal színészeket viszontlátjuk még, ha nem is együtt, de külön-külön megérdemelnék, hogy kamerák előtt maradjanak.

Vagy esetleg még egy lezáró tévéfilm jöhet? Ebben titokban még reménykedünk, hátha a Hulunál meghallják a fohászainkat.

9/10

A rezervátum kutyái első és második évada szinkronnal és magyar felirattal nézhető a Disney+-on. A sorozat harmadik évada is jön a hazai Disney+-ra, remélhetőleg belátható időn belül.  • Tippek
  • Hitelkártya