Felújítják Hófehérkét a Disney+-ra

2023.10.10. 06:52
A Disney páratlan, 1937-es animációs klasszikusa, a Hófehérke és a hét törpe 4K-s felújításban érkezik a Disney+-ra, amely október 16-án mutatkozik be és a Walt Disney Company 100. évfordulója alkalmából készült el.

Eric Goldberg, a Disney Animation animátor-rendezője úgy fogalmazott, 

a Hófehérke restaurálásában való közreműködés megtiszteltetés és kihívás volt.

Goldberg egy másik animátorral, Mike Giaimóval dolgozott a mesefilm restaurálásán. Giaimo olyan híres Disney-mesék animálásán dolgozott korábban, mint a Jégvarázs és az egyik legújabb mesefilm, a Wish

Az első Walt Disney animációs filmet, a Hófehérkét széles körben Hollywood egyik legnagyobb korai diadalaként tartják számon. Az eredeti bemutató után a filmet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia egy különleges tiszteletbeli Oscar-díjjal − egy nagy Oscar-szobrocskával, amelyet hét kisebb kísért − ismerte el, amelyet Shirley Temple adott át Walt Disney-nek. A film az Amerikai Filmintézet

„100 év…100 film” című listáján a legmagasabb rangú animációs film,

és a nyilvántartás alapításának évében, 1989-ben felvették a Nemzeti Filmnyilvántartásba. 

„A visszafogott paletta és a finom akvarell hátterek az illusztrált meséket idézik, amelyeket Walt annyira szeretett” − mondta Goldberg, a Disney Animation legújabb rövidfilmjének, a Volt egyszer egy stúdiónak a kézzel rajzolt animációért felelős vezetője, valamint a Pocahontas és a Fantasia/2000 rendezője − „a történet és a karakterek pedig a mai napig visszhangot keltenek”.

A restaurálást a Walt Disney Studio restaurálási és megőrzési csoportja végezte, szorosan együttműködve a Walt Disney Animation Studios kulcsfontosságú művészeivel, ugyanazokkal a csapatokkal, amelyek nemrégiben együtt dolgoztak Walt Disney 1950-es animációs klasszikusának, a Hamupipőkének a kritikusok által is elismert restaurálásán.