Letaszították a magyarok a karácsonyi trónról Kevint

897
2023.12.01. 09:52
Az adventi időszak alkalmából a Magyar Filmadatbázis 10 000 nézői szavazat alapján összeállította a magyarok kedvenc karácsonyi filmjeinek listáját. Természetesen nem maradhatott le a listáról a Reszkessetek, betörők! és az Igazából szerelem sem, de az első helyen más film szerepel.

Vasárnap belépünk az adventi időszakba, így a Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a karácsonyi filmek top 10-es listáját. Csak olyan filmek kerülhettek fel, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és amelyek valamilyen módon kötődnek a szeretet ünnepéhez.

10. A Grincs lett a tizedik, melyben a Jim Carrey alakította titokzatos városlakó egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőknek, amikor mindenki boldog.

9. A Reszkessetek, betörők! második része lett a kilencedik. Az 1992-es filmben Kevin újra összefut a négybalkezes párossal. Ezúttal New Yorkban, a Plaza Hotel elegáns termei romokban hevernek, és teljes a káosz.

8. A nyolcadik helyen a Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animáció, a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból.

7. A toplista hetedik helyén a 2012-es Az öt legenda című kedves animációs mese található, melyben a négy őrző mellé csatlakozik Dér Jankó, hogy szembeszálljanak a gonosz Szurokkal.

6. Hatodik lett a Holiday Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black főszereplésével. A 2006-os romantikus vígjátékban egy londoni és egy Los Angeles-i fiatal nő, két összetört szív akad egymásra a világhálón. Kitalálják, hogy otthont cserélnek, ám a pasimentes vakáció nem a tervek szerint alakul.

5. Ötödik helyen végzett az Ollókezű Edward Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével. Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt kultfilmjének különlegessége, hogy ez bizonyult a legközkedveltebb halloweeni filmnek is.

4. A negyedik legnépszerűbb karácsonyi film a 2019-es tökéletes mese, a gyönyörű, kedves, ötletes és vicces spanyol animáció, a Klaus – A karácsony titkos története, melyben egy önző postás és egy zárkózott játékkészítő meghökkentő barátsága örömet hoz a hideg, sötét norvég városkába.

3. 1503 szavazattal dobogós lett John Hughes 1990-ben készült filmje, a  Reszkessetek, betörők!  Macaulay Culkinnal a főszerepben. Kevint szülei otthon felejtik, miközben ők Párizsba utaznak karácsonyozni. A magára maradt kisfiú otthon százféle ravaszsággal és furfanggal bánik el két rablóval.

2. A második helyen minden idők egyik legszerethetőbb, bárhányszor megnézhető romantikus vígjátéka, az idén 20 éves Igazából szerelem végzett 1486 szavazattal. Richard Curtis filmje olyan sztárokat vonultat fel, mint Alan Rickman, Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson és Keira Knightley.

1. A 10 000 szavazatból 1657-et kapott a Drágán add az életed!, ami így vezeti a listát. Minden idők egyik legjobb akciófilmje 1988-ból Bruce Willisszel a főszerepben. Az általa megformált John McClane mindent megtesz, hogy megmentse házasságát és az ünnepet. Ehhez egy 34 emeletes épületben macska-egér harcot kell vívnia egyedül egy sereg terroristával.

(Borítókép: Részlet az Igazából szerelem című filmből. Fotó: port.hu)