Betelt a pohár: Scarlett Johansson vezetésével hadat üzentek a színészek a mesterséges intelligenciának

2024.05.22. 08:41
A színésznőre kísértetiesen emlékeztető hangon szólal meg az OpenAI új chatbotja, de nem csak Scarlett Johanssonnak lett elege a mesterséges intelligenciából, amely most már nem csak kinézetet, de hangot is képes lemásolni. A friss per egy új nyitány lehet a hús-vér színészek és a gépek csatájában.

Perrel fenyegette meg a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI techcéget Scarlett Johansson amerikai színésznő, miután a vállalat az ő hangjára kísértetiesen emlékeztető hangszínnel látta el új chatbotját. Az ügy egy újabb fontos állomása, pontosabban nyitánya a Hollywood és a techóriások közötti háborúnak, korábban már több színész és híresség is pert helyezett kilátásba a mesterséges intelligencia miatt, amely véleményük szerint „ellopta” a kinézetüket és azt bármilyen más kontextusban használta fel.

Emlékezetes volt például Taylor Swift év eleji botránya, amikor az énekesnőről olyan meztelenképek terjedtek a közösségi oldalakon, amelyeket számítógép gyártott. Ennél jóval ártatlanabb, ám alapjaiban véve nem kevésbé ijesztő Johansson esete, aki szó szerint a hangjáért küzd most, illetve pontosabban a saját jogaiért. De nem egyedül küzd ebben a harcban, több színészszervezet és a SAG-AFTRA, a többek között a szinkronszínészek és rádiós műsorvezetők jogait képviselő szervezet is jelezte, hogy perek tömkelegét készülnek indítani.

Az ügy azután robbant ki, hogy Johansson előállt a hírrel, mely szerint az OpenAI megkereste őt, hogy legyen a ChatGPT alkalmazásuk, a Sky hangja. Ezt Johansson elutasította és arra sem volt hajlandó, hogy engedélyt adjon a hangja felhasználására. Ennek ellenére a Sky az övére kísértetiesen hasonló módon szólal meg a nemrég kiadott demó szerint, ez pedig nem véletlen, hiszen a techcég vezérigazgatója, Sam Altman elég egyértelműen utalt a színésznőre, amikor

úgy mutatta be közösségi oldalán a Skyt, mint Ő (Her) ami annak a filmnek a címe (magyarul: A nő), amelyben Johansson egy operációs rendszer hangját aLakítja, amelybe szerelmes lesz a főszereplőt játszó Joaquin Phoenix. 

„Amikor először hallottam a hangot, megdöbbentem és felháborodtam, hogy Altman úr olyan hangot használt a programhoz, amelyről még a legközelebbi barátaim sem tudják megmondani, hogy valójában nem én vagyok” – írta közleményében a színésznő, aki keresetét elküldte az OpenAI-nak, amely ugyan tagadja a hasonlóságot, de nem árulták el, ki a hang mögött álló színésznő. Ugyanakkor beszédes, hogy átmenetileg felfüggesztették a Skyt.  

A Hollywood Reporter rámutatott: az ügy átszakíthatja a gátat, ugyanis a színészek körében egyre többeknek van elege abból, hogy a kinézetüket vagy hangjukat csak úgy lemásolhatják a gépek, ezzel jelentős reklámot/bevételt generálva az azokat működtető vállalatoknak, míg ők egy centet sem látnak belőle. Így járt már Ariana Grande énekesnő és Conan O'Brien komikus műsorvezető is.

A SAG-AFTRA is azért küzd a hírek szerint, hogy az érintett cégektől kompenzációt csikarjon ki a szervezet tagjainak. 

Ai SUMMIT konferencia 2024