Daisy Ridley az Indexnek: Az elejéről kellett megtanulnom mindent

2024.07.19. 15:49

A mai napon, 2024. július 19-én debütált a Disney+ műsorán a Daisy Ridley főszereplésével készült Lány a hullámok hátán (Young Woman and the Sea). Az izgalmas és szívszorító film Gertrude „Trudy” Ederle felnövéstörténetét követi végig, aki első nőként úszta át a La Manche csatornát 1926-ban. A sztársportolót alakító Daisy Ridley a premier előtt adott online villáminterjút az Indexnek.

Lány a hullámok hátán sztárjával Zoomon beszélgettünk. A színésznő az interjúban többek között arról beszélt az Indexnek, hogy:

  • ismerte-e az első női sztársportolót;
  • milyen fizikai akadályok gördültek elé a forgatáson;
  • ki készítette fel a nyílt vízi úszásra;
  • és hogyan érezte magát a színésztársai között.

Hallott korábban Trudy Ederléről, a történetéről és az eredményeiről?

Nem. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, nem hittem el, hogy sosem hallottam róla. Ismerek valakit, aki Ederléről írta a szakdolgozatát, de ezenkívül a sztorija sajnos teljesen kimaradt a történelemkönyvekből. Nagyszerű, hogy most a modern közönségnek mutathatjuk be a történetét.

Joachim Ronning rendező szerint kemény fizikai felkészülés előzte meg a forgatást. Milyenek voltak az edzések?

Az edzések nehezek voltak, bár már korábban is kellett fizikailag megterhelő dolgokat csinálnom. Kiváltságos vagyok, hogy a forgatások alatt új képességeket sajátíthatok el. Az úszás más. Az úszásra csak úszással tudsz edzeni. Úgy éreztem, mintha az elejéről kellene tanulnom mindent.

Remek edző, a volt olimpikon Siobhan-Marie O'Connor készített fel.

Végig mellettem volt, és biztatott a tréningeken. Érzelmileg is sokat segített, mert bár fizikailag edzett, megértette, hogy nekem mentálisan mennyire megterhelő az egész. Sokkal több volt, mint egy edző: miatta tudtam megcsinálni ezt a filmet.

A film nem díszletben készült, valóban nyílt vízen úszott. Mennyire volt más élmény, mint medencében edzeni?

Teljesen más élmény a kettő. A Fekete-tenger sokszor viharos volt, olyankor nem tudtunk edzeni. Amikor először bementem a vízbe, csak annyit gondoltam magamban: ... A medencében irányítják a hullámokat, a tengerben nem, ráadásul az erős áramlatok is nehezítették a helyzetet. 

Ez volt karrierje legmegterhelőbb forgatása?

Nem is tudom. Megterhelő volt, de szerintem minden forgatásnak megvannak a nehéz pillanatai, legyen szó arról, hogyan formálj meg egy karaktert, vagy arról, hogyan lépj túl a fizikai korlátaidon. Van a filmben egy jelenet, amikor Trudy hazatér az olimpiáról, és megtudja, hogy a nővére férjhez megy, ő meg lemaradt erről a meghatározó pillanatról. Ennél a résznél nagyon ideges voltam, hiszen ez Trudy legmélyebb pontja. Szóval mentálisan is voltak megterhelő percei a forgatásnak.

Elkezdett azonosulni a karakterével, esetleg kötődni hozzá?

Nagyon élveztem Trudy bőrébe bújni. Annyi akadályon kellett keresztüljutnia, mégis olyan öröm és csodálat van abban, amit tesz, és ahogyan az úszásról gondolkodik... Ezt az örömöt mindenképp át akartam adni a nézőknek. Azt akartam, hogy az emberek érezzék, Trudy szerelemből úszott. Tildával (Tilda Cobham-Hervey − a szerk.), aki a nővéremet alakította, szuper volt együtt dolgozni. Nagyon elkezdtem ragaszkodni ehhez a nővéri kötelékhez, de ugyanezt éreztem az anya-lánya kapcsolatnál is, amikor Jeanettel (Jeanette Hain− a szerk.) játszottam. A színésztársaim csodálatosak voltak, fájó volt a búcsú a forgatás végén.