2009-ben eljön az Ítélet napja

2009.01.18. 10:30

2008 a képregényfilmek éve volt, 2009 a nácivadász Brad Pittről és az új John Connorról: Christian Bale-ről szól. Kigyűjtöttük a legígéretesebb produkciókat. De melyiket várjuk a legjobban?

Inglourious Basterds

A végére hagytuk a szerkesztőség kedvencét, Tarantino második világháborús filmjét, ami október óta készül Németországban. Brad Pitt "Apacs hadnagyot" alakítja benne, aki mániákusan gyűjti a német katonák skalpját. Nyolc őrült amerikai zsidóból kell nácivadász osztagot szerveznie, akiket az Operation Kino fedőnevű akcióban a megszállt Franciaországban vetnek be a szövetségesek. A csapata tele van őrült alakokkal, ilyen például Donny Donowitz őrmester (Eli Roth), a Zsidó Medve, aki baseballütővel csapja szét a nácik fejét, és a német hadseregben azt terjesztik róla, hogy ő Löw rabbi góleme. Tarantino annyi ötletét sűrítette bele a filmbe, hogy már biztosan nem készül el vele a cannes-i filmfesztiválig, leghamarabb augusztusban láthatjuk.

Watchmen

A Warner 2007-ben 100 millió dollárt adott Zack Snydernek, hogy a 300 sikere után készítsen filmet egy másik kultképregényből, Alan Moore 1986-os Watchmenjéből. A bíróság szerint viszont évek óta a 20th Century Fox rendelkezik a megfilmesítési jogokkal, így a készre vágott Watchmen fölött hónapokig pereskedett a két stúdió (végül január 15-én megeyeztek). Pedig a történet tényleg megérdemli, hogy a szélesebb közönség is megismerje: 1985-ben holtan találják New York nagypofájú vietnami háborús veteránját, a Komédiást. A temetése újra összehozza a város régi szuperhőseit, akik egy 77-es törvénymódosítás miatt már csak illegálisan bűnüldözhetnek. Kiderül, hogy egyikük sem olyan makulátlan jellem, mint Superman, és olyan szinten defektesek, hogy a bosszúvágytól fűtött Batman egy békés szerzetes hozzájuk képest.

Harry Potter és a Félvér herceg

A Warner 2008. november 21-ről halasztotta idén nyárra az új Harry Potter premierijét, mert az egy évvel ezelőtti írósztrájk miatt nem készült náluk elég kasszarobbantó film. A hatodik részben Harrynek a Voldemorttal folytatott harc és a világ megmentése miatt nem jut ideje jóslástanra és mágiatöri-leckére, így mindkét tárgyból megvágják, a bájitalteszt jó válaszait is a Félvér herceg naplójából puskázza ki. Ront meg jobban érdekli Lavender Brown, mint a herceg utáni nyomozás. A tiniboszit a 21 éves Jessie Cave alakítja, akit 7000 jelentkezőből választottak ki, és ez a második filmje a Summerhill után. A Warner egyébként még évekig eléldegél a Harry Potter-filmekből: 2010-re lesz kész a Halál ereklyéi első fele, a másodikat 2011-ben mutatják be, és valószínűleg megfilmesítik J.K. Rowling legújabb novelláskötetét, a Bogar bárd meséit is.

Benjamin Button különös élete

David Finchertől azt várnánk, hogy a Hetedik és a Harcosok klubja után egy újabb, erőszakban tobzódó kultfilmet forgat Brad Pitt-tel. A Benjamin Button műfaja viszont romantikus dráma, de a bizarr fajtából: a főszereplő Gollam-kinézetű öregemberként születik meg, és fokozatosan változik át jóképű Brad Pitté. A 150 milliós költségvetés jelentős része az átváltoztatásokra ment el. A történet az 1920-as években kezdődik és napjainkban ér véget, így a díszleteket is folyamatosan kellett cserélni. A visszafelé öregedő Brad Pitt szerelmét végig Cate Blanchett játssza, akit a maszkmestereknek köszönhetően láthatunk tinilányként és 81 éves nagyiként is. A filmet Amerikában már karácsonykor bemutatták, 8,5-ös átlagával 63. az IMDb 250-es toplistáján. Az öt Golden Globe-jelölésből egyet sem kapott meg, de az Oscarra még esélyes lehet.

Terminátor 4

A filmet már leforgatták Új-Mexikóban, jelenleg vágják, a számítógépes utómunkát pedig George Lucas cége, az Industrial Light & Magic készíti, bár a rendező (McG) elégedetlen velük. Korábban úgy volt, hogy a 185 milliós költségvetésű szupermozit Etyeken forgatják (még a kőröshegyi völgyhidat is szétlőtték volna a filmben), végül a magasabb adókedvezmények miatt a stáb az új-mexikói Albuquerque-be ment forgatni. Az új részben ismét lecserélték John Connort, Nick Stahl helyett Christian Bale alakítja, aki most is Batman-hangon keménykedik az akciójelenetekben. A T4 végre igazi Mad Max-film lesz, és bemutatja a romok közt kommandózó túlélők harcát a gépek ellen. A korábbi részekből ismerős kiborgcsontvázak és koponyalapító lánctalpasok mellé kapunk egy Transformers-méretű óriásdroidot is, de hogy Schwarzenegger tényleg benne lesz-e a filmben pár percig, arról mindig kétértelműen nyilatkoznak az érintettek.

X-Men Origins: Wolverine

Már az utómunkálatoknál tart az X-Men-trilógia előzményeit bemutató Wolverine, amiből végre megtudjuk, hogyan csinált a farkasember-kinézetű Hugh Jackmanből karpengés mutánst a kanadai kormány. A titkos "X-fegyver" programban kap amúgy különleges képességeket Farkas (a képregényben eredetileg Rozsomák) szerelme, Silver Fox is (Lynn Collins) is, valamint Deadpool, a vérszomjas zsoldos (Ryan Reynolds); és Kardfog, Rozsomák ősellensége, akit Tyler Mane helyett Liev Schreiber játszik. Bemutatkozik az X-Men-rajongók nagy kedvence, Gambit, és egy Beak nevű madárember is. A X-Men Origins: Wolverine rendezője Gavin Hood, aki B-kategóriás akciószínészként kezdte a filmes karrierjét, 2005-ben viszont Oscart kapott a Tsotsi-ért.

Avatar

James Cameron a 97-es Titanic óta nem rendezett újabb kasszasikert, de ezzel a 3d-s sci-fivel a tervei szerint forradalmasítja majd a mozizást. A 2007 óta 190 millió dollárból készülő film őserdős jeleneteit Hawaii-on vették fel, innen vonult át a stáb Új-Zélandra, majd a Los Angeles-i stúdiókba. Cameron már a Titanic roncsainak kutatásakor beleszeretett a 3d-kamerákba (ilyenekkel készítette a Ghosts of the Abyss című dokumentumfilmet is), és az elmúlt években dollármilliókat ölt a technika fejlesztésébe. Az Avatar minden eddiginél látványosabb CGI-animációt ígér, a sztoriról viszont csak annyit tudni, hogy egy Jake nevű űrzsoldos (Sam Worthington) és egy csapat tudós kék bőrű űrlényekkel találkozik az Alpha Centauri B-4-en. Cameron a katona szerepét eredetileg Sigourney Weavernek szánta, de mivel ez mindenkinek az Alien-filmeket juttatná eszébe, a színésznőt orvosaként láthatjuk majd.

Sherlock Holmes

Jelenleg is londoni, manchasteri és liverpooli helyszíneken forog Guy Ritchie rendhagyó Holmes-filmje, amiben a főszereplő nyomozó (Robert Downey Jr.) jóval modernebb, mint a novellákból és tévéfilmekből ismert, pipázgató-kokainozó mesterdetektív. Watson doktor sem a megszokott, kövérkés öregúr lesz, hanem a huszárbajszos Jude Law. A film a társíró-producer, Lionel Wigram (a Harry Potter-filmek producere) Sherlock Holmes-képregénye alapján készül. Novemberben "Holmes átka" nehezítette a forgatást: Robert Downey Jr. az egyik verekedős jelenetben akkora pofont kapott Robert Maillettől (aki korábban hivatásos pankrátor volt), hogy elveszítette az eszméletét. Pár nappal később felrobbant egy benzintartály Kent kikötőjében, ami miatt két órára le kellett állni a forgatással.

The Imaginarium of Doctor Parnassus

Terry Gilliam tavaly május óta dolgozik Heath Ledger utolsó filmjének utómunkálatain. Ledger egy évvel ezelőtti halálakor félbe szakadt a forgatás, és a rendező kegyeleti okokból csak később döntött úgy, hogy végigviszi a produkciót egy újraírt forgatókönyv alapján. Heath Ledgert így három másik színész, Johnny Depp, Jude Law és Colin Farrell helyettesíti a filmben, miután már átlépett egy varázstükrön. A szürreális mese másik főszereplője az ezeréves Dr. Parnassus (Christopher Plummer), aki vándorszínészekkel járja Európát, de Tom Waits képében megjelenik az ördög, hogy behajtson rajta egy régi tartozást. Terry Gilliam a filmet Heath Ledger emlékének ajánlja, akivel már a Grimm forgatása alatt összebarátkozott, így nagyon megviselte a halálhíre.

Transformers 2

A film jelenleg az utómunka fázisban tart, gőzerővel rajzolják az autobotok és álcák CGI-csatajeleneteit. A megalomániás Michael Bay még pörgősebb autós üldözéseket, még látványosabb akciójeleneteket, és még több beszélő óriásrobotot akar. Az első rész költségvetése 150 millió dollár volt, 2008 júniusától ennek a duplájából készítette a második részt Új-Mexikóban és Philadelphiában. Az új robotok elég brutálisak lesznek: sportautók és repülők mellett már nehézfegyverekké is képesek átalakulni. Kapunk néhány új karaktert is a dögös Megan Fox és az ifjabb Indiana Jonesként ugráló Shia LaBeouf mellé, például Leót, akit a Drót című sorozatból ismert Ramon Rodriguez játszik.

Public Enemies

Michael Mann a 80 millió dolláros költségvetésből készülő Public Enemiesben felvonultatja a 30-as évek összes hírhedt amerikai maffiózóját 'Baby Face' Nelsontól 'Pretty Boy' Folydon át Al Caponéig. A rendező már az utómunkálati fázisnál tart, de a tavalyi forgatáson kínosan ügyelt arra, hogy eredeti chicagói helyszíneken dolgozhasson. Johnny Deppet a legendás bankrabló, John Dillinger szerepében láthatjuk, Christian Bale pedig az őt üldöző zsarut alakítja. A történet a szesztilalomtól egészen a "public enemy" korszakig tart (J. Edgar Hoover ekkor szervezte újjá az FBI-t, és üzent hadat minden gengszternek). A börtönös jeleneteket a Joliet Fegyházban forgatták le, ami a sorozatfüggőknek a Szökésből lehet ismerős.

Gran Torino

A Gran Torino, Clint Eastwood 35 millió dollárból forgatott bosszúdrámája 8,4-es átlagával máris a 146. legjobb film az IMDb toplistáján. December 12-én mutatták be, mi csak áprilisban láthatjuk. A filmet a 78 éves színész rendezte, és ő a főszereplője is. Olyan benne, mint a nyugdíjas Piszkos Harry: azonnal betárazza a puskáját, amikor egy ázsiai banda el akarja lopni a kedvenc 72-es Ford Gran Torinóját. A bosszúállós Charles Bronson-filmekre emlékeztető sztorit egy Nick Schenk nevű forgatókönyvíró rakta össze, aki eddig csak tévés produkciókon dolgozott.