A tavasszal pályázó filmek hoppon maradtak

2009.02.26. 14:44 Módosítva: 2009.02.27. 12:33
Újabb játékfilmekre már csak novemberben oszt támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a tavaszt kihagyja. Addig azok forgathatnak, akik korábban már pályáztak.

"Áprilisban csak azok pályázhatnak, akik korábban szándéknyilatkozatot kaptak" - mondta az idei játékfilmes pályázatokról Oláh Katalin, az MMK sajtófőnöke, vagyis új terveket nem támogatnak 2009 első félévében. Mindez szerinte az elindított és a már elkezdett, de még be nem fejezett produkciók nagy száma miatt történt.

"Új projektekkel szeptemberig lehet pályázni, és ezekről majd novemberben döntenek, ezért ők nagy valószínűséggel már csak jövőre forgathatnak" - tette még hozzá.

Szabó István és a magyar Woody dolgozhat idén is

Tavaly adtak például százmilliós szándéklevelet Szabó Istvánnak az Ajtó című Szabó Magda-regény feldolgozására, és az idősebbek közül még Elek Judit, Szász János és Gothár Péter kapott a filmje költségvetésének húsz százalékáig. A Miskolci Boniésklájd rendezőjének új filmjét, a sanyarú sorsú román cirkuszi akrobatanőről szóló Aglaját is így támogatják.

Az ötven év alatti rendezők közül az elsőfilmes Orosz Dénesnek ítéltek meg szándéklevelet a Woody Allen-es vígjátékára, Kocsis Tibornak az Új Eldorádó című dokumentumfilm folytatására, Pejó Róbertnek a Mancs-filmre, Fliegauf Benedeknek a Womb című szerelmesfilmre és Dyga Zsombornak az Utolér című “földközeli thriller-drámára”.

A tavalyi szándéklevelesek ezzel összesen 410 millió forintot kaptak, ha a költségvetés húsz százalékig adott támogatásokat nem számoljuk. A héten nyilvánosságra hozott 2009-es keretfelosztásból az is kiderül, hogy a rendelkezésre álló 5,2 milliárdból a játékfilmgyártási pályázatokon összesen 720 millió forintot osztanak majd ki. Hogy ebből mennyi az, amit nem csak kölcsönbe ítélnek oda, arról a két hét múlva esedékes kuratóriumi ülésen döntenek.

A sok tavalyi szándékleveles láttán már akkor megírtuk, hogy ha 2009-ben minden ilyen film elindulna, akkor az idei kasszából máris több pénzt elhasználtak, mint 2008-ban összesen. Érdekes még, hogy tavaly novemberben a Fehér tenyér és az Iszka utazása rendezője is csak "2009-es finanszírozással" kapott biztos támogatást az új filmjére.

Az új helyzet miatt meghosszabbították a tavalyi visszatérítendő pályázatot, itt összesen 50 millión osztozhatnak majd azok, akik nem tudnak várni novemberig. "Ez az első félévi döntést pótolja kicsit" - tette hozzá a sajtófőnök.

2,5 milliárdos tartozást görgetnek

Az MMK idei 5,2 milliárdos keretéből 542 milliót korábbi tartozások pótlására fordítanak, vagy ahogy Oláh fogalmazott a "kötelezettségvállalások csökkentésére".

"Összesen 2,5 milliárd kiígért pénzt görgetünk magunk előtt, mivel túl sok volt a kötelezettségvállalás, és mivel 2005-ről 2006-ra kétharmadára csökkent az MMK költségvetése - mondta. - A filmek az MMK-támogatásokat hitelként vették fel a bankoktól, és ezekre az MMK kötelezettséget vállalt. Most ezeket fizetjük vissza a kamatokkal együtt. 2009-től az éves összeg tíz százalékát ennek a tartozásnak a ledolgozására kell fordítani. Eddig ilyen nem volt, a teljes keretösszeget ki kellett osztani. Így a 2,5 milliárdot 3-4 év alatt ledolgozhatjuk."