A Terminator 4-ben túl sok a motorozás

2009.05.22. 17:05 Módosítva: 2009.05.22. 17:49
Amerikában már csütörtökön bemutatták a Terminátor: megváltást. A rajongóknak bejött a non stop akció, a kritikusok szerint ennél még a harmadik rész is jobb, de 70 milliós nyitóbevételt jósolnak a filmnek.

70 milliós bevétellel nyithat

3 450 amerikai moziban már csütörtök hajnalban, 0:01-es kezdéssel levetítették a Terminátor - Megváltást, ez máris 3 millió dollár bevételt hozott a gyártó Halcyon Companynek. A Variety 50 millió feletti nyitóbevételt jósol, a Hollywood Reporter pedig 70 milliót. Az Egyesült Államokban hétfőn lesz a Memoryal Day, azaz a háborús hősök emléknapja, így vasárnap este sokkal többen mennek majd moziba.

Az új részben John Connor (Christian Bale) az Ítélet napja után a metropoliszok romjai között vezeti harcba az emberiség maradékát a Skynet kiborgjai ellen. A T800-as Terminátort Schwarzenegger helyett egy másik testépítő, Roland Kickinger alakítja, de a film a kiborgcsontvázak mellett tele lesz identitászavaros beszivárgó egységekkel is, mint amilyen Helena Bonham Carter.

A Slashfilm kommentjeiből kiderül, hogy a rajongókat csak a motorozó Terminátorok idegesítették, és a szavazataikkal 8,3 pontra hozták fel a filmet az IMDb-n. Az újságírók többsége viszont lehúzta a T4-et, a Rottentomatoes kritikagyűjtő oldalon csak 33 százalékot kapott.

Zombik helyett gépek jönnek

A zsinórmértéknek számító Variety kivételesen csupa jót írt: „Sötétebb és nyomasztóbb, mint az elődjei, és van olyan jó, mint a James Cameron-féle eredeti.” Az E!Online kritikusa is lelkes volt: „Nem lesz új klasszikus, de hangos, látványos és néha még vicces is, Christian Bale meg végigordítja az egész filmet.” A New York Daily News szerint „a Terminátor: megváltással és az új Star Trekkel végre visszatértek a régi popcornmozik, sőt, látványosan nagyobb sebességre is kapcsoltak.”

Halálosztó-számok:

Terminátor (1984): IMDb: 8,1; RT: 100%
Terminátor 2 (1991): IMDb: 8,5; RT: 97%
Terminátor 3 (2003): IMDb: 6,7; RT: 70%
Terminátor 4 (2008): IMDb: 8,3; RT: 33%

Az Entertainment Weekly az új részt egy felturbózott zombifilmhez hasonlítja, ami „járkáló halottak helyett gépekkel van tele”. A kritikus szerint a rendező néha már túlzásokba esett: „Van itt minden, repülő csészealjjal keresztezett villanyborotva, meg óriás Robotzsaru, ágyúval a feje helyén.”

Rosszabb a Teriminator 3-nál

Máshol viszont csak rosszat írtak az új Terminátorról: „Ez nem történetmesélés volt, csak effektprogramozás.” (New York Magazine), „Hogy lehet egy jó ötletet ennyire elrontani?” (Toronto Star), „Gondoltad volna a 2003-as Terminátor 3 idején, hogy ennél lehet rosszabb is?” (San Francisco Chronicle).

A Terminátor: megváltás Transformerst idéző óriásrobotjai annyira idegesítették a Transformers-rajongókat, hogy összedobtak egy profi kamu trailert a Transforminator című akciófilmről. Ebben a folyékony Terminátor a kis Indyt, Shia LaBeufot keresi: