Film a Vissza a jövőbe-kocsi tervezőjéről

2009.06.10. 12:13 Módosítva: 2009.06.10. 16:32
John DeLorean életét készül megfilmesíteni az XYZ Films és a Time Inc. Studios. A híres autótervező mindenét elveszítette, mikor deficites cége miatt drogcsempészetbe kezdett, és lebukott, írja kalandos életéről a Variety.

"DeLorean története majdnem olyan, mint napjaink Citizen Kane-sztorija a nagy amerikai üzletemberhősről és arról, hogyan jutott a tönk szélére" - nyilatkozta Nick Spicer, az XYZ Films munkatársa a Varietynek.

r43330 111268

Az 1982-es letartóztatása után DeLorean arra alapozta védelmét, hogy az FBI csalta tőrbe, és végül felmentést kapott. Cége, a De Lorean Motor Company ennek ellenére csődbe ment 8900 autó gyártása, köztük a DMC-12 modell után. A 79-83-ig készült áramvonalas jármű ajtajai felfelé nyíltak, de ami ennél is különlegesebb a Lotus Esprit karosszériáján alapuló sportautóban, hogy a Vissza a jövőbe-trilógia időgépe volt.

A Time Inc. Studios a Grand Delusions című, nyomtatásba nem került önéletrajzi DeLorean-könyv jogait már megszerezte. A Time Inc. Studios és a XYZ az autótervező legjobb barátjának, valamint vagyonkezelőjének közreműködésére is számít. A könyvben a 64-ben Detroitban indult General Motors-os pályáról is részletesen szó esik, majd a 73-as önálló cég alapításról.

Spicer szerint DeLorean története régóta foglalkoztatja a filmeseket, ám míg élt, ő csak saját irányítása alatt engedélyezte volna a filmadaptációt. 2005-ben 80 évesen, szélütés következtében elhunyt. DeLorean fia és barátja pedig már hozzájárulnak a híres üzletember felemelkedésének és bukásának valósághű vászonra viteléhez az 500 oldalas DeLorean memoár alapján.

1280-1

Ezt a produkciót Brett Ratner (Csúcsformában) rendezné James Toback forgatókönyve alapján, Robert Evans producer közreműködésével. De két másik projekt is készül: David Permut producer Steven Lee Jones-szal dolgozik a másik DeLorean-terven, amihez az autótervező ügyvédjétől szerzik meg a jogokat (erről a Daily Variety írt márciusban), míg Tamir Ardon egy DeLorean-dokumentumfilmnek lesz a producere .