A magyar Grease is fut Karlovy Varyban

2009.07.03. 16:30 Módosítva: 2009.07.03. 16:57
A szemledíjas Utolsó idők helyett Pálfi György Nem vagyok a barátodja versenyez a birkatolvaj mexikóiakkal a Kristályglóbuszért. Hétfőn bemutatják a magyar Grease-nek kikiáltott Made in Hungáriát is.

Pierce Brosnan és Susan Sarandon legújabb filmjével, a The Greatesttel startol a július 11-ig tartó 44. Karlov Vary-i Filmfesztivál, Közép-Európa Cannes-ja, ami a legfontosabb nemzetközi filmes esemény a régióban. A programkínálatban jó a magyar részvételi arány, és a Kristályglóbuszra esélyes versenyfilmek között ott van Pálfi György kísérleti szkeccsfilmje is, a Nem vagyok a barátod.

A Nyugat Keletje vagyunk

Mátyássy Áron Utolsó időkje viszont hiába kapott Aranyorsó díjat az idei szemlén, a Karlovy Vari-i fesztiválbizottság csak a volt szocialista országok filmjeit bemutató "A Nyugat Keletje" blokkba hívta meg Sopsits Árpád A hetedik kör című öngyilkosos drámájával együtt.

A Variety szaklap "a magyar Grease-nek" kikiáltott Made in Hungáriát mutatja be a European Film Promotion Variety Chritics's Choice című szekciójában. Szabó Istvánt és az Édes Emma, drága Böbe című filmet a rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából hívták meg. A Docu Day-en újra levetítik Nemes Gyula tavaly Kristályglóbusszal díjazott Letűnt világát, Báron György pedig benne lesz a dokumentumfilmes zsűriben.

Birkatolvajok pornó-Piroska ellen

A versenyfilmek között vannak elég ígéretes darabok, például az Amerikáról álmodozó mexikói birkatolvajokról szóló Black Sheep, vagy a Pulában agyondíjazott, Nije kraj című dráma, amiben egy horvát háborús veterán beleszeret a Piroska és a farkas pornóverziójának főszereplőjébe. Versenyen kívül bemutatják a 60-as évek angol kalózrádiói előtt tisztelgő Rockhajót és az osztrák Félelem és reszketés Las Vegasban-t, a Contact High-t.