Johnny Depp mellényúlás a Közellenségekben

2009.07.16. 13:42 Módosítva: 2009.07.17. 09:53
A héten a magyar mozikban megtudhatjuk, Johnny Depp tényleg menőbb bankrabló-e, mint De Niro volt a Heatben (nem az), és hogy az első munkahelyen annyit bénázunk-e, mint az első szexnél (igen).

Közellenségek

Michael Mann nemcsak egybegyúrta a korábbi filmsikereit, de végre kirángatta Johnny Deppet a részeg kalóz skatulyából. A Közellenségek a 30-as évekbe helyezett Szemtől szemben, csak most De Niro helyett Depp a bankrabló, Al Pacino helyett pedig Christian Bale az üldöző. Mann megint HD-nyersanyagra dolgozott, mint a Miami Vice-ban, bár ami ott kézikamerás rendőrségi felvételnek hatott, az itt erősen anakronisztikus. Talán pont emiatt nem hozta még vissza a film a 150 millió dolláros költségvetését: a júliusi bemutató óta csak 85 milliót szedett össze. Az előző héten 7,9 ponton állt az IMDb-n, ami már lecsökkent 7,7-re (17 972 szavazat), a Rottentomatoeson viszont továbbra is tartja a 65 százalékot. Johnny Depp alakítása nagyon megosztotta a kritikusokat. A New York Daily News szerint „nagyon karizmatikus, a kimértsége ellenére is képes egymaga feszültséget teremteni minden helyzetben.” A New York Post viszont azt írja: „Depp mint főszereplő abszolút mellényúlás, nem éli bele magát a szerepbe. Miatta a Public Enemies egy kiábrándítóan rossz film.”

Kalandpark

Greg Mottola, a Superbad - avagy miért ciki a szex? rendezője megint önéletrajzi vígjátékot forgatott, csak most a mindenáron szexelniakaró tinédzserek mellett az első diákmunka is visszatért a fontos témák közé. James (Jesse Eisenberg) egy igazi lúzer: az európai nyaralás helyett egész nyáron egy vidámparkban kénytelen dolgozni. A német virslik helyett csak hot dog jut neki, és a nagymellű bajor pultoslányok helyett a fura céllövöldés csajra kénytelen nyomulni (őt Kristen Stewart játssza, akire az Út a vadonba és az Alkonyat óta mindig a különc tinilány szerepét osztják). A Kalandpark még csak 16 millió dollár bevételt termelt április óta, de valamiért 7,8 pontot kapott az IMDb-n, és 88 százalékon áll a Rottentomatoeson. A kritikusok vagy a rendező-forgatókönyvíró Mottolát dicsérik, vagy a női főszereplőt. „Kristen Stewart igazi, érett színésznő lett ezzel a filmmel” – írja a Detroit News. A New York Daily News szerint „nagyon jók a karakterek, mivel érző szívük is van az idétlen vidámparki egyenruha alatt”. A Los Angeles Times meg ezt írta: „Végre egy rendező, aki nem a korábbi sikerfilmje folytatását forgatta le Még mindig ciki a szex címmel, hanem egy olyan kalandot, ami bármelyikünkkel megtörténhetett volna.” A rendező a 80-as években tényleg melózott a Long Island-i Adventureland vidámparkban, de ott nem forgathatott, mert modernizálták azóta.