Ez a hét a 40 fölött is dögös MILF-eké

2009.10.08. 14:07 Módosítva: 2009.10.08. 14:07
Csütörtöktől Robin Wright Penn csábítja moziba a nézőket, és bemutatják Halász Judit mozifilmjét is.

Pippa Lee négy élete

Daniel Day-Lewis nője és Arthur Miller lánya, Rebecca Miller megint saját forgatókönyvből rendezett drámát, ráadásul olyan negyveneseket nyert meg a filmhez, mint Sean Penn exneje, Robin Wright Penn (43), Monica Bellucci (45) és Julianne Moore (48). De láthatjuk a kölyökképű Keanu Reevest és a 37 éves Winona Rydert is, akik a Scanner Darkly óta nem játszottak együtt, igaz, most sem kerülnek egyszerre vászonra. A történet főszereplője Pippa Lee (Penn), aki egy nyugdíjasotthonban kap szolid idegösszeomlást és tanul meg magához is őszintének lenni. Bár a film 7,3 pontot kapott az IMDb-n és 81 százalékot a Rottentomatoeson, eddigi bevétele csak 600 ezer dollár. Pedig az Independent szerint: "érzékeny film, kiváló szereplőkkel. Még a melodramatikus részek is élvezhetőek, hála Robin Wright Penn lenyűgöző játékának". Mi is a főszereplő letisztult játékát csodáltuk.

Csiribiri

Halász Judit visszatért, hogy egy újabb generáció számára legyen kikerülhetetlen anya- és tündérmodell. Férjével, Rózsa Jánossal ez az ötödik közös filmjük (Gyerekbetegség, Bűbájosok, Pókfoci, Ismeretlen ismerős), amiben vidám animációs betétek, archívok és koncertfelvételek között az összes meghatározó dalát elénekli. Halász Judit a legsikeresebb előadónk, fellépéseiről az utóbbi években nem készült felvétel, de súlyos betegségből felépülve úgy érezte, ezt meg kell csinálnia. Sehallselát Dömötör, Micimackó, Boldog születésnapot, mire van szüksége egy boldog családnak még egy énekléses mozin túl?

Rövidlátók

2006 egyik kellemes meglepetése volt Naoko Ogigami előző filmje, amiben három japán nő Helsinkiben nyit éttermet. A legújabb filmje egy békés japán szigeten játszódik, ahol a helybéliek profi szintre fejlesztették a lazítást, ezért itt keres menedéket a nagyvárosi hajtás elől a szemüveges Taeko. Miközben a jégkásaszerű helyi specialitást szopogatja, és a festői tengerpartól bámul a végtelenbe, a helyiek furcsa életfelfogása szolgáltatja a legnagyobb meglepetéseket. "Ez a mágikus elemekkel megszórt, de szigorúan modern mese tökéletesen keveri a derűt az iróniával, és ezzel a művészmozik slágere lehet" - írja a Variety. A filmet Sundance fődíjára is jelölték.

Apám zenéje

Hogy jobban megértse az apját, dokumentumfilmet forgatott róla a német Igor Heitzmann. Tény, hogy az osztrák karmester élete izgalmas lehetett. Miközben a berlini és a drezdai állami zenekart vezette a 60-as évektől a 80-as évekig, Kelet-Németországban felesége volt, gyereket viszont a szeretője szült neki a nyugati oldalon. A film a karmester munkássága mellett a német rendszerváltás előtti kultúrpolitikát is bemutatja.