Török-magyar produceri találkozóval bővül a CinePécs

2009.10.09. 16:20 Módosítva: 2009.10.09. 16:41
A CinePécs V. Moveast Nemzetközi Filmfesztivál Pécsen, a 2010-es magyar Európa Kulturális Fővárosában továbbra is az elsőfilmeseket mutatja be, alig a pár hete lezajlott Miskolci Cinefest után. Október 11-én zárul a mustra.

Továbbra is egy kelet-közép-európai elsőfilmesek találkozójáról van szó, de az Európai Unió növekedésével egyidőben a filmiparra koncentrál, pláne, ha a hagyományos iparágak becsődöltek. Pécs ilyen hely, ezért próbálja magát elhelyezni a régió filmes térképén, és rendez török-magyar produceri találkozót is.

A pécsi filmfesztivál 2005-ben megkezdett hagyományán idén annyiban változtatnak, hogy a korábban az azóta felszámolt Filmünnep Kft. által szervezett fesztivál a Kulturális Ipari Klaszterrel és a Dél-dunántúli Filmalappal a háttérben indul, továbbá a Pécs2010 EKF-program 10 milliós támogatásával. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén csak 30 milliót tudott adni a tavalyi 50 helyett a 70 milliós költségvetéshez.

A Duna TV szakmai stábja válogatta a 12 filmből álló versenyprogramot: lesz a bolgár Zift című film, ami a Moszkvai Filmfesztiválon lett díjazott, és a bosnyák Aida Begic Hó című első alkotás, ami nyolc díjat söpört be egy év alatt, de több alkotás megjárta már Cannest, Karlovy Varyt vagy a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált. Mátyássy Áron Utolsó idők című filmje is indul, ami a 40. Magyar Filmszemlén bizonyított.

A kiegészítő rendezvények között találkozhatnak Bereményi Gézával és az Aczél-film készítőjével, végigkísérhetik a Filmmaratont: a 24 óra alatt készülő filmek versenyét. Az Uránia Moziban három napon keresztül digitális vetítőgépről, minőségromlás nélkül élvezhetőek a filmek, a 3D-s, digitális vetítés iránt érdeklődők pedig közelebbről is megismerkedhetnek a technológia hátterével. Ezen kívül részt vehetnek a Rózsaszín sajt című magyar film bemutatóján, beülhetnek Balázs Béla, a neves filmesztéta tiszteletére rendezett konferenciára és megtekinthetik a 70-80-as évek filmplakátjaiból készült kiállítást. A Pécsi Est Café-ban naponta új bulit tartanak.

Vasárnap délután 5 órától az Aradi vértanúk úti alagút mozivá alakul, ahol a Proxima-díjjal jutalmazott nyertes film mellett levetítik Emir Kusturica Cigányok ideje című punkrock operafilmjét, majd a Budapest Bár ad koncertet.