Ödön
1 °C
11 °C

A 2012 máris hozott 40 milliárd forintot

2009.11.16. 12:09
A kritikusaink által nem éppen az egekig magasztalt, kliséktől hemzsegő katasztrófafilm szépen hozott a konyhára.

Roland Emmerich katasztrófafilmje, a 2012 nagyot tarolt a bemutatója utáni első hétvégén. Összesen 225 millió dollárt, 40 milliárd forintot zsebeltek be. Ebből az Egyesült Államokban 65 millió (11 milliárd forint), az USA-n kívül 160 millió dollár (39 milliárd forint) jött. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban a nézők 55 százaléka 25 év feletti, 52 százaléka pedig nő volt.

2012a

A filmet gyártó Sony szerint ez nyugodtan tekinthető rekordnak: a 2012 eredményei alapján a tengerentúlon a legjobban kezdő film eddig, mind a 105 külföldi forgalmazó országban vezeti a heti nézettségi listákat. Franciaországban 17 millió dollárt, Kínában 12 millió dollárt fizettek ki a jegyekre. Nemzetközi szinten az ötödik helyen áll a legtöbb bevétellel nyitó nem sorozat filmek listáján.

Tekintve, hogy a film minimum 200 millió dollárba (35,7 milliárd forint) került a marketingköltségek nélkül, kezdhetnek megnyugodni, hogy visszahozza majd az árát. A Sonynak mostanában ez a második nagy dobása, a Jackson-film, a This Is It 222 millió dollárt (39,7 milliárd forint) hozott.

Emmerich korábbi katasztrófafilmjei is népszerűek voltak, az új jégkorszakot előrevetítő Holnaputánra a bemutató hétvégéjén 68,7 millió dollárért váltottak jegyet az Egyesült Államokban és Kanadában.

Az észak-amerikai hétvégi kasszasikerlista második helyezettje a Karácsonyi ének lett 22,3 milliós (4 milliárd forintos) jegyeladással. George Clooney háborús szatírája, a The Men Who Stare at Goats a harmadik helyen végzett 6,2 millióval (1,1 milliárd forinttal), negyediknek viszont meglepetésre a harlemi túlsúlyos tinédzserről szóló dráma, a Precious futott be 6,1 millióval (1 milliárd forinttal).

Az észak-amerikai filmbevételek a tavaly ilyenkorihoz képest 6 százalékkal estek vissza, akkor az új Bond-film, a Quantum csendje dobta meg a kasszát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?